Candidatii cu sanse, conform sondajelor, in alegerile prezidentiale din noiembrie au averi aproximativ egale, la extreme regasindu-se doi dintre cei considerati outsideri – cel mai bogat fiind Gigi Becali, candidatul PNG, iar cel mai sarac ecologistul Remus Cernea, care nu are absolut nimic.
Familiile Antonescu, Geoana si Basescu au in proprietate, in principiu, cate un apartament in Bucuresti si, eventual, o casa de vacanta, economiile lor declarate cifrandu-se, conform declaratiilor de avere depuse la Biroul Electoral Central (BEC), la niveluri de aproximativ 200.000 de euro.
Candidatul liberal la Presedintie, Crin Antonescu, avea, anterior recentei sale casatorii cu europarlamentarul si colega de partid Adina Valean, doar un apartament de aproape o suta de metri patrati in centrul Capitalei si economii de 15.000 de euro si 5.000 de dolari.
Singurul venit al presedintelui PNL Crin Antonescu in 2008 a fost indemnizatia de senator.
Dupa casatoria cu Adina Valean, in declaratia de avere a lui Antonescu apar o casa si un teren in comuna prahoveana Drajna, cumparate de aceasta, dar si singura masina a cuplului, o Dacia din 2004.
Sotia sa are evident mai multi bani decat Antonescu, la capitolul „conturi bancare” candidatul liberal trecand sase conturi al caror titular este europarlamentarul Valean, sumele depuse in acestea ajungand la circa 200.000 de euro. Familia Antonescu-Valean nu are datorii la banci sau la persoane si nici nu a dat bani imprumut, niciunul dintre cei doi soti neavand vreo alta calitate remunerata decat cele oficiale, de senator si, respectiv, de europarlamentar.
Candidatul PRM la Presedintie, liderul formatiunii, Corneliu Vadim-Tudor, are, conform declaratiei de avere, o casa de locuit cumparata in 1996 in temeiul Legii 112 din 1995, o Dacia Logan din 2007 si o colectie de autografe si obiecte apartinand unor personalitati ale istoriei, printre care Cuza sau Kogalniceanu, calificata de europarlamentar drept „inestimabila”.
Liderul PRM a investit 90.000 de lei in editura „Romania Mare”, singurele sale venituri fiind cele obtinute din aceasta investitie si retributia de membru al Parlamentului European, pe care candidatul PRM insa nu le indica exact. Sotia lui Vadim-Tudor, Doina, nu apare ca avand niciun venit si nicio proprietate, cu exceptia cotei de jumatate din locuinta din Capitala pe care o detine impreuna cu sotul ei.
Liderul social-democrat Mircea Geoana, candidatul PSD la functia de sef al statului, are, impreuna cu sotia, un teren la Corbeanca, in Ilfov, si un apartament in centrul Capitalei, pe strada Uruguay. Terenul, in suprafata de o mie de metri patrati, a fost cumparat de sotia sa, Mihaela, in 2001, iar apartamentul mostenit de aceasta de la „rudele de gradul I”. Cei doi detin o masina Volkswagen, cumparata in 2001, si au o colectie de bijuterii, obiecte de arta si de cult evaluata la circa 11.500 de euro.
Impreuna, sotii Geoana au noua conturi bancare si un depozit la un fond de investitii, parte in Romania, parte in Statele Unite ale Americii, in care au aproximativ 200.000 de dolari si aproape 90.000 de lei. Mihaela Geoana este presedintele unei fundatii si actionar la o firma de arhitectura, astfel ca, in 2008, conform declaratiei de avere a sotului ei, a obtinut din aceste doua calitati circa 83.000 de lei. Acestor bani li se adauga venitul sotului, senator, care, in 2008, a castigat aproximativ 73.500 de lei.
Candidatul social-democrat la Presedintie nu este actionar in nicio firma, singurele sale functii, cu toate neremunerate, fiind acelea de presedinte al PSD, al Institutului Aspen Romania, presedinte de onoare al Asociatiei George C. Marshall. In plus, Geoana este membru al Asociatiei fostilor elevi ENA si al Clubului Harvard Romania-Moldova.
Familia Traian si Maria Basescudetine putin peste 200 de metri de teren in Bucuresti, impartiti in doua parcele, ambele cumparate de sotii Basescu in 2003. In acelasi an, familia Basescu si-a cumparat un apartament si un garaj, insa, conform declaratiei de avere a actualului sef al statului, cei doi nu au in prezent nicio masina. Adresa la care se afla apartamentul nu apare in declaratia de avere, lucru care, de altfel, nici nu este cerut de lege. Presedintele insa a fost implicat, pe vremea cand era primar general, intr-o controversa legata de achizitionarea unei locuinte pe strada Mihaileanu din Bucuresti. Pe tot parcursul mandatului sau de sef al statului, presedintele a votat la Liceul Xenopol din Bucuresti, unde voteaza cetatenii care au domiciliul pe strada Mihaileanu din Capitala.
Seful statului confirma, in 11 februarie 2005, intr-un comunicat al Presedintiei, ca detine o locuinta pe strada Stefan Mihaileanu nr.2 din Capitala, sustinind ca a cumparat-o legal, in 2003, cu 640 de milioane de lei.
Presedintele decidea, dupa numai doua zile, sa solicite Administratiei Fondului Imobiliar (AFI) anularea contractului de vinzare-cumparare a apartamentului din casa situata pe strada Stefan Mihaileanu nr.2. Potrivit Presedintiei, decizia lui Traian Basescu avea in vedere „dorinta de a clarifica situatia sa locativa”. „Totodata, „din respect fata de opinia publica, intelegea sa renunte la acest apartament pe urmatorul considerent: in noua calitate pe care o are, conform legii, presedintele statului beneficiaza de o locuinta de serviciu, inclusiv dupa terminarea mandatului de presedinte”, mentiona Presedintia. Basescu preciza ulterior ca s-a razgandit si ca va renunta la locuinta din Mihaileanu doar daca justitia va dovedi ca aceasta a fost achizitionata ilegal.
Presedintele declara, pe 4 iulie 2007, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca subiectul locuintei sale din Strada Mihaileanu din Bucuresti constituie „un aspect de moralitate, iar nu unul de ilegalitate”. Basescu preciza ca va gasi solutii pentru rezolvarea problemei, care este „mai complicata decat pare”. „O sa-mi gasesc solutii sa-mi apar constiinta, nu bataliile publice”, spunea Basescu, mentionand ca imobilul „a intrat in circuitul civil”. Pe langa locuinta din Bucuresti, familia Basescu mai detine o colectie de ceasuri, bijuterii si tablouri care valoreaza 72.000 de euro.
Seful statului si sotia sa au impreuna depozite bancare continand aproape 85.000 de dolari, 26.800 de euro si aproape jumatate de milion de lei. Maria Basescu, sotia sefului statului, nu a avut, conform celei mai recente declaratii de avere a presedintelui, niciun venit in 2008, singurii bani fiind cei adusi de sotul acesteia, provenind din indemnizatia de sef de stat si din diverse indemnizatii aferente deplasarilor externe: aproape 77.000 de lei si 8.100 de euro.
Declaratia de avere a lui Basescu are si o anexa in care apar date referitoare la contul de campanie. In acest cont, seful statului avea, la data completarii declaratiei, aproape 500 de dolari, pana in 500 de lei, circa 50 de euro si 85 de dolari canadieni. In aceeasi anexa, seful statului mai noteaza cheltuirea sumei de 30.000 de lei pentru refacerea casei familiei Sofiei Rusu, din Saucesti, Bacau, locuinta fiind distrusa la inundatiile din 2008.
Nici seful statului si nici sotia sa nu detin actiuni la vreo firma, singura calitate a lui Basescu fiind aceea de sef al statului.
Independentul Constantin Ninel Potarca, presedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din Romania, are o casa de 981 de metri patrati in Targu Jiu, amplasata pe un teren de 1.611 metri patrati. Desi este actionar la doua societati comerciale, in declaratia de avere depusa la BEC acesta nu a trecut niciun leu castigat in anul 2008. Una dintre cele doua firme, Lumetal SRL, din care Potarca detine 94 la suta si la care este si administrator, are o valoare declarata de aproape un milion de lei.
Cea de-a doua se numeste International Diamond Gold SRL, iar cele 55 de procente detinute de Potarca in aceasta valoreaza 110 lei.
Ovidiu Cristian Iane, candidatul Partidului Ecologist Roman, are de rambursat, pana in 2013, suma de doua milioane de euro, bani imprumutati de la BancPost. Acesta detine insa cinci apartamente in Capitala si o casa de vacanta in satul Sotrile, comuna Lunca Mare, pe valea raului Doftana. Iane mai are, singur sau cu fratele sau Daniel, trei terenuri, doua dintre ele intravilane, unul in Bucuresti si un altul in comuna Valea Doftanei, iar al treilea la Campina, in judetul Prahova.
Iane nu are masini, ci detine doar o motocicleta Yamaha, cumparata in 2005. Este actionar in mai multe firme, cu activitati in domenii diverse: de la IT la restaurante. In conturi, Iane avea, la momentul depunerii declaratiei de avere la BEC, 5.000 de euro, 5.000 de dolari si 83.000 de lei.
Din calitatea de actionar la Indaco Systems SRL, Iane a obtinut, in 2008, putin peste 30.000 de lei, el fiind remunerat si pentru calitatea sa de „functionar” la Alpha Bank. Alti peste 600.000 de lei au fost obtinuti, in acelasi an, din dividende de la doar doua din cele sase firme in care este actionar sau administrator. Independentul Sorin Oprescu este si el dator, insa el are de returnat doar o suta de mii de euro, pana in 2010, unui anume Toader Parjol. Oprescu a imprumutat insa firma Medical Prestige SRL, la care este actionar cu un sfert din totalul partilor sociale, cu peste 623.000 de lei.
In 2008, Oprescu a castigat 41.000 de lei din salariul de primar general si aproape 73.000 de lei din cel de profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Primarul general nu a incasat insa dividende de la firma la care este actionar. In 2008, primarul a incasat 45.000 de euro in schimbul masinii sale, un BMW pe care l-a vandut prin buy-back.
Oprescu are o casa la Ciolpani, construita in 1995, in suprafata de 480 de metri patrati, dar si terenul de o mie de metri patrati pe care aceasta este amplasata, cumparat in acelasi an. In plus, Oprescu mai are un apartament de 122 de metri patrati in Capitala, obtinut prin „schimb de proprietate” in anul 2001, dar si un teren in Predeal, in suprafata de 500 de metri patrati. In plus, Oprescu mai are o colectie de obiecte de arta, bijuterii si obiecte de cult in valoare totala de 52.000 de euro. In conturi, la data depunerii declaratiei de avere, Oprescu avea 1.200 de lei si putin peste 20 de euro.
Constantin Rotaru, candidatul Partidului Alianta Socialista, are trei parcele de teren agricol, suprafata lor insumata fiind de pana in 2.000 de metri patrati. Doua dintre ele se afla la aceeasi adresa din Ramnicu Valcea, iar cea de-a treia in comuna valceana Malaia.
Rotaru detine, impreuna cu sotia, trei apartamente, doua dintre ele aflate in acelasi bloc din strada Schitu Magureanu din Capitala, iar al treilea la Ramnicu Valcea. Familia Rotaru trebuie sa ramburseze Bancii Transilvania pana in 2023 un imprumut de 20.000 de euro. Conform declaratiei de avere depuse la BEC, Rotaru a avut, in 2008, venituri de peste 80.000 de lei, toate provenind din firma Rotarexim, la care este si actionar, si administrator si director comercial. Pe langa Rotarexim, Rotaru, presedintele Partidului Alianta Socialista, este asociat in alte doua firme, Capero SRL si Rothari SRL.
Desi presedinte al Partidului Demnitatii Nationale, asa cum reiese din declaratia sa de interese, Gheorghe Eduard Manole candideaza la Presedintie ca independent. El detine trei apartamente in Capitala si o casa de locuit in Pipera, si are si un teren de putin peste o mie de metri patrati in Bucuresti. Nu are masina, insa detine o colectie de ceasuri si bijuterii care valoreaza 30.000 de euro si are 200.000 de dolari intr-un cont bancar. Manole este administrator si unic actionar la firma Concept Ltd. SRL si are parti sociale si intr-o alta firma, denumita Concept Trans SRL.
Candidatul Partidului Verde la Presedintie, Remus Cernea, nu are, conform declaratiei de avere, absolut nicio proprietate. Nici casa, nici terenuri, nici masina sau obiecte de valoare. Practic, singurul lucru pe care Cernea l-a completat in formularul tip al declaratiei de avere il reprezinta numele sau.
In declaratia de interese, Cernea a trecut calitatea sa de administrator la doua societati comerciale, dar si pe cea de presedinte al Asociatiei Umaniste Romane, calitati care, insa, potrivit declaratiilor sale, nu i-au adus niciun venit in anul 2008.
Casa din Voluntari-Pipera a omului de afaceri Gigi Becali si curtea acesteia, de 25.000 de metri patrati, nu mai figureaza in declaratia de avere depusa la Biroul Electoral Central de candidatul Partidului Noua Generatie la Presedintie.
Conform celei mai recente declaratii de avere depuse de Becali si postata pe site-ul BEC, omul de afaceri are acum o singura locuinta, cea din Aleea Alexandru din Capitala. Casa din Voluntari-Pipera, in suprafata de o mie de metri patrati, si curtea de 25.000 de metri patrati – dobandite, conform declaratiilor de avere anterioare ale afaceristului, in 1994 – acum nu se mai regasesc nicaieri in documentul depus de acesta la BEC. El a precizat ca vila din Pipera a fost trecuta pe numele mamei sale.
Ele nu apar nici la rubrica „bunuri imobile instrainate in ultimele 12 luni”, desi figurau ca fiind in proprietatea lui Becali la 8 aprilie 2009, data la care omul de afaceri s-a inscris in cursa pentru un mandat de parlamentar european, pe care avea, in final, sa-l obtina. La aceasta rubrica apare, totusi, un teren in valoare de doua milioane de euro, vandut de Becali catre McDonald’s, fara a se preciza suprafata vanduta companiei.
Declaratia de avere depusa de Becali la BEC, odata cu candidatura sa la prezidentialele din noiembrie, si datata 16 octombrie 2009 evidentiaza schimbari in ceea ce priveste averea omului de afaceri. Astfel, acesta a ramas fara 40 de hectare de teren agricol in Voluntari si fara alte trei hectare de padure in aceeasi zona.
In schimb, in plus fata de cele trei masini pe care le detinea, Becali mai are, din 2008, un BMW. El a ramas insa fara mai bine de 15 la suta din actiunile Avicola Iasi pe care le detinea. Daca, in aprilie, participatia lui Becali era de 85,705 la suta, acum omul de afaceri mai are doar putin peste 69 la suta. Becali a pierdut si din actiunile detinute la Romes SA, ajungand, in 16 octombrie 2009, sa aiba doar 59,79 la suta din actiuni dupa ce, in primavara, avea peste 80 de procente. Becali nu mai are nimic din firma European Imobiliar Developers SRL, din care detinea o treime, partea sa valorand, conform declaratiilor anterioare, peste 128.000 de lei.
Becali a inceput sa recupereze si din imprumuturile acordate diversilor sai apropiati. Astfel, Nae Nicolae, care figura in primavara ca datorandu-i lui Becali 18 milioane de euro, acum nu mai apare pe lista celor care-i sunt datori europarlamentarului.Si Tudorache Viorel i-a inapoiat lui Becali o parte din datorie, el aparand acum cu doar patru milioane de euro de dat lui Becali, in loc de sase milioane, cat avea in primavara. De la 800.000 de euro, datoria lui Gheorghe Goga catre Becali a ajuns acum la opt milioane de euro, in timp ce un anume Constantin Aurelian apare pentru prima data pe lista celor pe care omul de afaceri i-a imprumutat, datoria sa ridicandu-se la un milion de euro.
Becali a inceput sa-si recupereze si banii imprumutati firmelor la care este actionar. Astfel, datoria FC Steaua catre Becali a scazut de la 76,5 milioane de lei la 65,7 milioane de lei, Avicola Iasi, care-i datora 15 milioane de euro, i-a returnat mai bine de jumatate din bani, ramanand cu un rest de putin peste 26 de milioane de lei, iar Uzina Mecanica Dragasani mai are sa-i dea, din doua milioane de euro, doar 4,58 milioane de lei.
Colectia de ceasuri de 250.000 de euro si cea de bijuterii de 50.000 de euro au ramas intacte.
O modificare substantiala apare insa la rubrica activelor aducatoare de venituri, unde cele sase blocuri de locuinte cu cate cinci etaje fiecare, cu o suprafata totala de 84.775 de metri patrati, al caror amplasament nu este divulgat, sunt acum evaluate la circa 25 de milioane de euro dupa ce, in urma cu doar jumatate de an, erau estimate la 80.705.800 de euro.
Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, candidat din partea formatiunii la fotoliul de presedinte al Romaniei, nu are in proprietate, conform declaratiei de avere, nicio locuinta – apartament, casa de locuit sau de vacanta – niciun teren agricol sau intravilan si nu poseda vreun autoturism.
Majoritatea rubricilor din declaratia de avere pe care liderul Uniunii a depus-o la Biroul Electoral Central au fost completate cu mentiunea „nu este cazul”.
Potrivit declaratiei de avere, Kelemen nu detine nici bunuri mobile a caror valoare sa depaseasca o mie de euro si nu a instrainat bunuri mobile cu aceasta valoare in ultimele 12 luni. Kelemen Hunor declara ca are conturi si depozite bancare de 158.000 lei, precizand ca, in ultimul an fiscal, a avut venituri din salarii in valoare totala de circa 140.000 de lei, reprezentand indemnizatia de deputat in valoare totala de circa 72.000 de lei si salariul pe care il primeste de la UDMR pentru functia de presedinte executiv al Uniunii, in valoare de circa 67.000 de lei.
In declaratia de interese, Kelemen mentioneaza ca detine 18 parti sociale in valoare totala de 180 de lei la Medianet SRL, ca este membru neretribuit al Fundatiei Communitas, este presedinte al Fundatiei pentru Scoala si al Uniunii Ziaristilor Maghiari din Romania si detine functia retribuita de presedinte executiv al UDMR.