1 Iunie pare ca isi pierde din semnificatie de la un an la altul. Ajunge sa fie o sarbatoare desueta si fortata, de cele mai multe ori. Copilul si copilaria, desi sunt para-studiate, nu se prea situeaza in centrul preocuparilor celor mari, respectiv, ale parintilor.
Pe zi ce trece, adultii se adancesc in cotidian, lasandu-se prinsi in valtoarea luptei pentru existenta. Goana dupa bani, nume si functii lasa pe planul secund grijile pentru cel mic. Care oricum creste singur. Anii cei mai frumosi sunt poate vegheati de o bona, o bunica sau o unitate sociala de ocrotire. Ganguritul, varsta intrebarilor, iar mai apoi, reusitele scolare, nu-si mai gasesc loc printre procuparile parintilor, din cauza scuzei legate de serviciu. Familia din ziua de azi tinteste spre conditii materiale din ce in ce mai desavarsite si se refugiaza in dosul scuzei ca ofera copilului tot ceea ce acesta isi doreste, mai exact, cam tot ceea ce ea n-a avut pe vremuri. Mare parte a parintilor sunt convinsi ca latura materiala presupune si include „la pachet” comunicarea, prietenia ori dragostea pentru cel mic. Dar lucrurile nu stau tocmai asa.
Mica creatura, asezata comod in fata calculatorului, nu are de ales decat intre eroii din jocurile computerizate ori din desenele animate, ori sa cunoasca prieteni virtuali pe net. Pentru ca asa are senzatia ca cineva ii asculta gandurile. Astfel, cea mai frumoasa parte din viata unui om ajunge sa fie ignorata pentru ca cei mari, obositi dupa o zi de munca, nu-si fac timp pentru cei mici. Tot ei, mai tarziu, se vor intreba, de ce copilul lor, care e foarte destept si caruia nu i-a lipsit nimic, este rebel, nonconformist, extrem de emotiv, sensibil si fragil din punct de vedere fizic. Pentru ca fericirea si copilaria sunt sacrificate in favoarea grijilor si evenimentelor zilnice, de niste parinti pentru care casa nu reprezinta decat un loc unde dorm, mananca si privesc televizorul.
Avem timp pentru copii?
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...