Marc Crecan, sportiv salajean cu un palmares impresionant la nici 21 de ani, a demonstrat din nou zilele trecute ca este cel mai bun dintre cei buni. La Campionatul National de Karate de la Oradea, desfasurat in acest weekend, Marc a reusit sa urce de doua ori pe podium, chiar daca nu a evoluat la o categorie superioara categoriei lui. Marc este karatist la categoria de tineret, insa la Oradea a evoluat la categoria seniorilor, unde a reusit sa ocupe, la stiluri de lupta diferite, si prima treapta a podiumului, dar si locul al treilea.
Marc Crecan a demonstrat si la Campionatul National de Karate de la Iasi, desfasurat in 13 – 15 mai, ca este cel mai bun. El s-a clasat pe prima treapta a podiumului, fiind desemnat Campionul României la kumite. Totodata, a obtinut si pozitia a patra la categoria kata.
Cu aceste doua rezultate, Marc a reusit calificarea la Campionatul European din Polonia de anul acesta.
“Sper sa vin cu medalia de aur din Polonia, pentru ca este ultimul meu an la tineret si vreau sa inchei cu fruntea sus cariera la tineret. Apoi voi face pasul spre seniori”, ne spune Marc.
Povestea titlului obtinut de Marc Crecan la Iasi, care i-a adus calificarea la europene, este cu atât mai interesanta cu cât tânarul zalauan se afla atunci de aproape un an în Marea Britanie, unde s-a afirmat si ca antrenor de copii si a muncit la o companie comerciala. A fost împins sa faca pasul emigrarii din lipsa oportunitatilor în tara. Cu putin înainte de a pleca la englezi a activat la clubul sportiv Olimpia Bucuresti, pentru care a parasit Salajul si caruia i-a adus multe rezultate. Solicitat de Olimpia Bucuresti sa participe la Campionatul National, Marc a venit, a demonstrat ca este cel mai bun, apoi a plecat din nou în Marea Britanie, la munca.
Zalauanul Marc Crecan a demonstrat de altfel cu fiecare competitie valoarea personala si valoarea instruirii din Salaj. Acum doi ani, cu ocazia Campionatului European de Karate Fudokan de la Galati, care a strâns la start nu mai putin de 700 de participanti din 28 de tari, Marc a devenit dublu campion european în probele de kumite si fuku go individual. A obtinut si medalia de argint în proba de kumite pe echipe, alaturi de Paun Alexandru si Luca Alexandru, si medalia de bronz la kata individual.
Marc Crecan este campion de mic;
campion national, european si mondial
Prima medalie obtinuta de Marc Crecan a fost în urma cu 12 ani, la Campionatul European din Praga, unde a obtinut medalia de aur. Apoi, în 2005 si 2006 a obtinut medalia de bronz la Campionatele Nationale, în proba de kata individual, iar în 2007 a obtinut titlul de vicecampion national cu echipa de kumite. Dupa numai un an, a obtinut din nou medalia de bronz la Campionatul National la kata individual, pentru ca în 2009 sa cucereasca medalia de argint la Campionatul National de karate traditional si medalia de bronz la Campionatul National de karate fudokan. În 2011 a devenit campion national la Karate Traditional si campion national la Karate Fudokan. În acelasi an, la Cupa României a obtinut medalia de aur la în probele de kumite îndividual si echipe, la fuku go, si medalia de argint în probele de embu mixt si kata echipe. La europeanul din 2011 desfasurat în Israel, Marc a obtinut medalia de argint. În anul 2012, karateka zalauan a adunat din nou medalii. A obtinut medalia de aur la Campionatul European din Spania si la Campionatul National, la kumite individual si kumite echipe, precum si medaliile de argint în probele de kata individual, fuku-go la aceleasi competitii. Acum trei ani, la Europeanul din Serbia sportivul zalauan a cucerit patru medalii, dintre care doua de aur. Titlul de campion mondial nu lipseste din palmares. La Campionatul Mondial din Cehia, din urma cu patru ani, Marc a devenit dublu campion mondial la kumite individual si pe echipe. E greu si sa numaram atâtea titluri. Câta munca si talent trebuie oare sa le câstigi?
Dorin Crecan este antrenorul care i-a dat aripi lui Marc
si altor sportivi care au avut rezultate exceptionale
O personalitate a sportului din Salaj este antrenorul de karate Dorin Crecan. A reusit performante greu de atins în calitate de antrenor de karate. Sub îndrumarea lui Dorin Crecan, Ramona Crecan a reusit sa cucereasca medalia de aur de la Campionatele Mondiale din 2002, fiind 10 ani consecutiv desemnata sportiva judetului. Tot sub comanda lui Dorin Crecan s-au calit si alte nume grele ale artelor martiale, precum Calin Marincas sau Marc Crecan. Sub îndrumarea lui Crecan au mai adus medalii de la Campionate Mondiale si Europene sportivele stop_coloana Paula Pop, Raluca Nicolae si Iulia Clitan.
Chiar daca a adus zeci de medalii în Salaj de la competitii europene si mondiale, Crecan a fost premiat o singura data în toata cariera sa de sportiv, de 25 de ani. În anul 2004, Crecan s-a întors de la Campionatul European din Praga cu 16 medalii. Atunci a fost momentul când prefectul de la acea vreme i-a înmânat o placheta în semn de respect.
Dorin Crecan are în prezent centura neagra 5 DAN, fiind singurul salajean care detine aceasta centura. Este absolvent al scolii Nationale de Antrenori, promotia 2000. În prezent, Dorin Crecan antreneaza la Clubul Sportiv Porolissum Zalau. “Vreau sa trag un semnal de alarma. Aici, pe plan national, sportivii se descurca cumva, pe cont propriu, dar sa mergi la Europene fara sustinere este foarte greu. Foarte rar cand sportivii primesc sprijin, si atunci foarte inconsistent, din partea autoritatilor locale, fie ca e vorba de primarie sau consiliu judetean. Clubul Olimpia ma sprijina cat poate. Pe acerasta cale fac un apel la oricine doreste sa sprijine si aceasta ramura sportiva, pentru ca avem nevoie si pentru ca tot timpul am reprezentat cu cinste judetul Salaj”, spune Marc Crecan.
Dorin Crecan, cel care l-a lansat in activitatea sportiva pe Marc Crecan, ne-a spus ca are la activ doua campionate nationale organizate la Zalau. Si ne-a spus ca in peste 20 de ani de activitate in sport a primit din partea autoritatilor mai putin de 10.000 de lei. “Greu ne descurcam, cel mai mult din sponsorizari. Nu prea am primit finantari. Doar domnul Ionel Ciunt ne-a ajutat acum, cand am avut campionatul national la Zalau, cu ceva bani pentru diplome si premii. In rest, in 20 de ani de activitate nu cred ca am primit 10.000 de lei in total”, ne spune Dorin Crecan, care care are doua sectii de karate si la Cehu Silvaniei si la Zalau.
Daca facem o medie, rezulta ca la performantele din karate autoritatile locale “au pus umarul” in medie cu 40 de lei pe luna, adica un leu si 30 de bani pe zi. Asa sa tot antrenezi peste 40 de copii si sa faci campioni din ei.
Cristian Boldut lupta si castiga oricand, oriunde
Cristian Boldut este un alt nume greu al karatelor salajene. Nu este competitie la care sa nu mearga Boldut si sa nu vina cu o medalie acasa. Fie ca e campionat european, national sau mondial, Boldut vine acasa cu ceva. Are ceva ce este doar al lui. Nu are insa sprijin financiar pentru ce face.
“De rezultate sunt multumit, având în vedere ca ne descurcam singuri, fara ajutor financiar din nicio parte. Asadar, tinând cont de acest aspect, nu pot fi decât multumit”, spunea intr-un interviu pentru Graiul Salajului Cristian Boldut, antrenor la CS Vidalis.
Performantele antrenorului Dan Chis
Dan Chis este un alt nume sonor din karatele salajene. Clubul Sportiv Dani San Karate Shotokan din Zalau, condus de cunoscutul zalauan Dan Chis, a fost ’nfiintat ’n 2008 si cuprinde trei grupe: de ’ncepatori, de avansati si de performanta. Dan Chis este atat instructor de karate la club, cat si managerul clubului. Este si arbitru de karate avizat de Federatia Romana de Karate. A participat recent la Campionatul Mondial, unde a obtinut medalia de aur la proba de kata individual. A participat la numeroase campionate europene si mondiale de karate, avand ’n palmares medalii de aur si de argint. La majoritatea competitiilor la care a participat, Dan Chis a reusit sa se claseze pe locurile fruntase, facand cinste Salajului.
Dan Chis are 41 de ani, este din Zalau si este jandarm la Inspectoratul de Jandarmi Judetean Salaj.
“Am ’nceput sa merg la karate ’nca din timpul scolii, de la 15 ani. Eram foarte curios sa vad ce este acolo, mai ales ca mie ’mi placeau filmele cu Bruce Lee. Totul a pornit ca un hobby, iar acum am ajuns sa numar medalii si sa fiu un profesionist, dupa foarte multa munca”, ne-a declarat Dan Chis cand l-am intrebat despre cum a ’nceput.
Clubul Sportiv Dani San Karate Shotokan a dat campioni nationali, dar si mondiali. Printre campionii lansati de Dan Chis se numara Fagaras Daria, campioana mondiala, Vicsi Mark, multiplu campion national, Gombosi Sergiu, campion national, Chis Andrei, campion national, si Sava Erik, campion national.