Romania a ajuns intr-un top zece al ţărilor producătoare de lapte din Uniunea Europeană. Asta ar insemna că la noi laptele ar trebui să fie mai ieftin decat in multe state europene. Da de unde! Laptele romanesc din supermarket-uri este mai scump decat in Elveţia, Germania, Polonia sau Ungaria.
Cel mult un leu pe litru de lapte
Producătorii de lapte din Sălaj, in marea majoritate, predau laptele la centrele de colectare care aparţin de firma Napolact. Există şi procesatori mai restranşi ca arie de colectare precum Agromec din Crasna ori Calion din Jibou, care preiau laptele de la fermieri şi il prelucrează pentru a deveni lapte de consum ori produs lactat. La centrele de colectare, laptele conform este achiziţionat cu 0,8-1,00 lei şi cu 70 de bani laptele neconform. Precizăm că incepand din acest an statul nu mai subvenţionează laptele. Mircea Pop, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Sălaj – el insuşi fermier cu 65 de capete de vaci de lapte de la care predă in medie 440 de litri pe zi – este profund nemulţumit că ţăranului i se plăteşte laptele cu cel mult un leu, iar in market-uri ajunge la preţuri de patru sau chiar cinci ori mai mari. Tot el afirmă că un leu pe un litru de lapte este un preţ de producţie cu 25-30 la sută mai mic decat cel practicat de fermierii din Polonia, Slovenia, Ungaria, ţări unde laptele este totuşi mai ieftin decat in Romania la vanzare in magazine.
Samsarii laptelui
In marile magazine ale Zalăului un litru de lapte se vinde cu 3,7-4,3 lei, dar el poate ajunge la 5-5,5 lei dacă vorbim de lapte eco sau bio. E cam mare diferenţa de la 70 de bani, nu? Cum fermierii din domeniu nu prea sunt organizaţi, procesatorii sunt cei care stabilesc preţurile de producător. Cand producătorii romani au săltat preţurile, firmele procesatoare s-au orientat spre Ungaria, unde laptele este mai ieftin datorită subvenţionării statului. Producătorii, dar şi micii procesatori, susţin că peste 50 la sută din preţul plătit de consumatori merge in contul supermarket-urilor, care taxează suplimentar produsul. Codul de bune practici e… vorbă-n vant. Totuşi Comisia Europeană s-a sesizat in privinţa supermarket-urilor şi incearcă să evalueze orice abuz de poziţie dominantă.
Laptele de la ţăran la jumătate de preţ, faţă de cel din market
Cum preţurile de achiziţie a laptelui de la producător sunt umilitoare, nu-i de mirare că aproape 80 la sută din laptele produs in judeţ şi in ţară se vinde direct de la producător, sau se duce in autoconsum, ori chiar devine hrană pentru guiţători. In piaţa agroalimentară din centrul municipiului litrul de lapte de vacă se vinde cu 2,5 lei. Femei rebegite de vreme şi de frig te imbie cu lapte proaspăt, nedegresat, dar şi… neconform. Ionel Zoicaş din Hododul Giurtelecului are o cotă de lapte anuală de la bovine de 44.000 de litri. Toată producţia o desface in piaţa Zalăului. Preţul oscilează intre 2 şi 2,5 lei pe litru de lapte, in funcţie de cerinţele pieţii. Doi fermieri sălăjeni, unul din Marin, celălalt din Ortelec au instalat in Mall-ul din piaţă şi in Kaufland dozatoare de lapte cu capacităţi de 400 le litri fiecare. Preţul litrului de lapte la dozator este de 2 lei. Preţul unui dozator intre 10.000 şi 12.000 de euro. In medie un dozator oferă150-200 de litri de lapte pe zi. Dacă fermierul ar livra laptele la punctele de colectare, presupunem că ar primi un leu pe litru. Prin dozator caştigă dublu. Şi totuşi pană la amortizarea inves-tiţiei e un drum lung. Uneori, cand laptele de pe mesele femeilor se termină devreme, acestea apelează la… dozator. Achiziţionează laptele cu 2 lei şi il vand cu 2,5 lei. Un mic gheşeft.
S-a sesizat chiar şi Comisia Europeană
Investigaţiile Consiliului Con-curenţei pe piaţa laptelui, concluzionează că Romania comercializează cel mai scump lapte din statele membre ale Uniunii Europene, deşi preţul iniţial (de producţie) este foarte mic. Chiar şi parlamentarii UE au cerut Comisiei Europene să cerceteze impactul pe care il are concentrarea sectorului supermarket asupra preţu-rilor la produsele alimentare şi a laptelui in special.
Avem cel mai scump lapte din Europa
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...