Autostrada Transilvania este lasata balta si de spaniolii de de la Corsan asociati cu firma salajeana Consinit

imagine-articol0_52928

 

La un an dupa ce s-a angajat sa construiasca autostrada intre Salaj pana la iesirea din tara de la Bors, consortiul de firme condus de firma spaniola Corsan, din care face parte si firma salajeana Consinit, a cerut Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) rezilierea contractului de lucrari atribuit pentru tronsonul 3C al Autostrazii Transilvania, granita judetului Salaj – Suplacul de Barcau – Bors, conform Digi 24. Tronsonul de 60 de kilometri, ce face parte din Autostrada Transilvania, ar fi trebuit sa fie gata la mijlocul anului viitor. Spaniolii de la Corsan-Corviam ar fi trebuit sa termine lucrarea pentru 701 milioane de lei.

Constructorul, care are probleme financiare, cere rezilierea contractului incepand cu data de 18 noiembrie, dupa ce, intr-un an de cand a fost semnat contractul, nu s-a turnat gram de asfalt pe autostrada.
Daca acest contract va fi reziliat, tronsonul va fi scos din nou la licitatie pâna la sfârsitul anului, urmând sa fie desemnat un nou constructor pâna în mai 2017.
Contractul cu consortiul condus de compania spaniola Corsan a fost semnat de CNADNR in primavara anului trecut, dupa ce americanii de la Bechtel, constructorul contractat initial, a lasat lucrarile pe jumatate.
Spaniolii cer acum rezilierea întelegerii, dupa ce CNADNR a avut de gând, la rândul ei, sa rupa contractul pe motiv ca lucrarile au batut pâna acum pasul pe loc.
„La un moment dat au dat semne ca pot continua contractul si asta a fost motivul pentru care nu am reziliat la vremea respectiva. Am fost de foarte multe ori pe santier, am pus presiune pe ei sa aduca utilaje, sa faca, sa lucreze. Vazând ca nu se întâmpla chestiunea asta, i-am aplicat penalitati 75 de milioane de lei. Probabil ca si-a facut o evaluare interna legata de situatie si a concluziat si el, probabil, ca nu poate duce la bun sfârsit acest contract si atunci a transmis la companie o adresa prin care îsi exprima dorinta de reziliere. Stadiul pe acest contract nu e departe de zero. S-au facut lucrari, dar foarte, foarte putine”, spune, citat de Digi 24, Catalin Homor, directorul general al Companiei Nationale..
Imediat dupa ce contractul a fost semnat în primavara anului 2015, au aparut dispute între constructorul spaniol si firma româneasca de proiectare. Dupa încheierea disputei, au aparut alte nemultumiri ale spaniolilor. Ei au reclamat ca nu au încasat avans de la statul român. Au primit niste bani, nu putini, în vara acestui an, însa lucrarile nu au demarat. În mai multe rânduri, ministrii români sau sefi ai companiei de drumuri au amenintat spaniolii cu rezilierea contractului.
Surse din cadrul proiectului au informat, pentru Digi 24, ca asocierea a primit un avans de aproximativ 70 milioane lei, pe care statul va putea sa îl retina din scrisoarea de garantie.
Închiderea lucrarilor nu este însa atât de simpla. Sectorul de autostrada a fost parasit dupa rezilierea contractului cu firma Bechtel, iar ploile, ninsorile, chiar si hotii de materialel de constructie, au cauzat distrugeri lucrarilor, aduse undeva la jumatate de americani. Neprotejate, armaturile de otel au ruginit, iarba a crescut pe amplasamentul autostrazii, iar piatra de constructie a fost contaminata cu noroi si vegetatie. stop_coloana

Asociere de firme cu probleme

Firma Corsan, parte a grupului spaniol Isolux, nu se gaseste într-o stare financiara prea buna. În luna august 2016, Isolux Corsan a cerut protectie prin insolventa la un tribunal din New York. Proceduri de restructurare a debitelor au fost urmate si la Madrid si Olanda. Isolux Corsan a cerut unui tribunal din Amsterdam sa suspende plata unor bilete la ordin emise de subsidiara olandeza si sa aprobe o întelegere de refinantare între creditori si filiala spaniola care garanta biletele.
Si firma salajeana asociata cu Corsan pentru onstructia autostrazii a avut recent probleme. Consinit a fost amendata in iunie de Tribunalul Salaj, în prima instanta, la o amenda de 60.000 de lei si i s-a aplicat si sanctiunea ca timp de un an sa nu mai aiba dreptul de a participa la licitatii publice. Consinit a fost trimisa în judecata anul trecut pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene, 671.454,40 de lei – fonduri nerambursabile pentru un proiect de „achizitii de utilaje în localitatea Panic, judetul Salaj”, potrivit comunicatului postat pe site-ul DNA în 6 aprilie 2015.

Autostrada din Salaj este promisa pentru 2018

Tronsonul din autostrada Transilvania care va strabate Salajul va fi terminat in doi ani, se anunta in noul Master Plan de transport al guvernului, in care scrie limpede ca tronsonul Nadaselu – Suplacul de Barcau, care traverseaza judetul nostru, va fi finalizat pana in 2018. La ora actuala, ar fi trebuit sa se lucreze pe tronsoanele de la granita Salajului cu judetul Cluj (Gilau – Nadaselu) si cu judetul Bihor (Suplacu de Barcau – Bors). Tronsonul clujean Gilau – Nadaselu, care ar fi trebuit deja terminat, se apropie de finalizare, dar iata ca mai nou sunt probleme mari pe tronsonul bihorean Suplacul de Barcau – Bors.
Inceputul lucrarilor pentru autostrada din Salaj, un tronson de 93 de kilometri, legatura dintre Nadaselu si Suplacu de Barcau, a fost anuntat pentru 2017. La ora actuala, insa, nu s-a demarat nicio lucrare, doar s-a realizat studiul de fezabilitate pentru segmentul care include un tunel prim Muntele Meses. Alte patru segmente asteapta studiul de fezabilitate.