Intr-un orasel din Suedia, Eskilstuna, autoritatile locale au decis ca cei care cersesc pe strazi trebuie sa solicite pe internet sau la o sectie de politie autorizatie pentru a putea cersi. Interesant ca acestea autorizatie nu este gratuita, se elibereaza dupa ce se platesc 250 de coroane, adica la schimbul valutar actual, pe cersetorii nostri, cei de toate zilele din Zalau, i-ar costa 110 lei RON. Decizia a fost amanata pentru ca a fost contestata in justitie, dar ceea ce este interesant e ca totusi s-au primit cateva cereri (opt la numar) pentru eliberarea acestor autorizatii pentru cersit. Ceea ce arata o anumita optica de a vedea lucrurile in Suedia, asta daca tinem cont ca decizia a fost votata in consiliul municipal de conservatori, dar si de liberali si social-democrati. Pentru cine nu e clar, ce inseamna stanga sau dreapta in politica, acest lucru nu zice nimic, mai ales in Romania unde avem aberatii de genul "liberal conservator" sau "socialisti populisti". Nu stim in ce masura aceasta decizie va trece de "justitia" suedeza, dar credem ca eforturile depuse de autoritatile micului orasel, de a combate fenomenul cersetoriei este mult mai serios, decat cel al Primariei din Zalau, pentru care combaterea se rezuma doar la agata inscriptii cu "Nu cersetoriei". Fara a actiona concret prin Politia Locala si Directia Copilului de a strange de pe strada cersetorii, dar mai ales acei copii, care ar putea fi crescuti, altfel decat parintii lor, care ii obliga sa cerseasca. Intr-o discutie intr-un supermarket de la perferia Romei, o cersetoare ii spunea unui altul, ca nu mai lasa copilul pe strazi la cersit de frica sa nu ii ia asistenti sociali. Daca nu o autorizatie pentru cersit, ati fi de acord cel putin cu o autorizatie data in baza unei legi, prin care copii gasiti la cersit sa fie luati de la acesti parinti?
Autorizatie pentru a putea cersi?
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...