Victimele violentei domestice vor putea beneficia de protectie in cadrul unor locuinte aflate in administrarea autoritatilor locale specializate. Aceasta prevedere se afla intr-un proiect de hotarare de govern, scrie avocatnet.ro, aflat in transparenta decizionala pe site-ul Ministerului Muncii. 

rn

Pe langa locuintele speciale in care se pot adaposti, persoanele care vor accesa acest program vor putea intra si in grupuri de suport si vor avea acces la cabinete de orientare vocationala.
Printr-un proiect de hotarare de guvern referitor la protectia victimelor abuzurilor domestice initiat de Ministerul Muncii se urmareste implementarea programului national pentru protectia victimelor violentei domestice (PNPVVD), prin intermediul caruia persoanele care au fost victime ale abuzului domestic vor putea beneficia de locuinte protejate (a carei adresa nu va fi cunoscuta de agresor) si de sprijin in vederea integrarii sau a reintegrarii profesionale. Acest proiect de act normativ nu se aplica inca. Pentru a intra in vigoare este necesara adoptarea sa de catre Guvern si publicarea in Monitorul Oficial.
La nivelul judetului Salaj, vor functiona locuinte care vor fi refugii pentru femeile victime ale violentei in familie.
Patru ani va dura implementarea proiectului "VENUS – impreuna pentru o viata in siguranta"
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj va avea la Cehu Silvaniei un centru de "locuinte protejate", printr-un proiect in valoare de peste 51 de milioane de lei, ce are ca scop protejarea victimelor violentei in familie.
Consilierii judeteni au aprobat in 16 aprilie 2019 proiectul „VENUS – impreuna pentru o viata in siguranta!", acordul de parteneriat si asigurarea cofinantarii necesare implementarii acestuia de catre DGASPC Salaj.
Proiectul va fi implemenetat in 48 de luni, iar bugetul acestuia este de 51.080.375 de lei.
Violeta Milas, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, explica scopul si cum vor functiona aceste locuinte care vor fi refugii pentru femeile victime ale violentei in familie.
"Vom realiza un spatiu pentru victimele violentei domestice unde acestea vor beneficia de consiliere, sprijin in gasirea unui loc de munca, ajutor in caz ca vor dori sa puna ordin de protectie impotriva agresorilor, iar in situatia in care vor fi si copii, acestia vor beneficia de servicii in regim de urgenta. Am vrut initial sa facem aceste locuinte in Zalau, dar suma pentru amenajarea acestora este destul de mica si atunci spatiul protejat va fi la Cehu Silvaniei. Femeile victime ale violentei domestice beneficiaza de aceste servicii. Spatiul va fi bine asigurat si pazit, in special de agresori. Sunt mai multe sectiuni luate in calcul. Speram ca in timp sa avem un centru unde sa putem duce mame si copii impreuna, acesta fiind un motiv pentru care ne indreptam catre Cehu Silvaniei, pentru a rezolva si problema copiilor in situatiile mai critice", a explicat Violeta Milas, directorul DGASPC Salaj.