martie 22, 2025

Autoritățile sunt în alertă din cauza febrei aftoase

fa

Autoritățile din România sunt în alertă, după apariția unui focar de febră aftoasă într-o fermă de vaci de lapte din nordul Ungariei, în apropiere de orașul Gyor.

De asemenea, pe 10 ianuarie 2025, Germania a anunțat primul focar de febră aftoasă după 36 de ani, într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, situată în apropierea orașului Berlin.

Urmare a confirmării focarului de febră aftoasă din Ungaria, ANSVSA a dispus o serie de acțiuni pentru a evita introducerea virusului în România.

Au fost luate măsuri suplimentare de prevenție, precum: informarea reprezentanților principalelor asociații de crescători de bovine, porcine, ovine și caprine din țară și despre obligativitatea de a anunța medicul veterinar despre animalele care prezintă modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalități; mediatizarea necesității și a obligației proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau orice caz de mortalitate; informări privind obligația proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalități, prin intermediul unor materiale printate (afișe, postere) care să fie postate la circumscripțiile de liberă practică, primării, biserici, etc.

Transporturile de animale și produsele de origine animală dinspre zona de restricție (proximitatea localității Gyor pe o rază de 30 de km) sunt temporar suspendate.

De asemenea, a fost impusă monitorizarea sporită a tuturor transporturilor de animale din speciile bovine, porcine, ovine și caprine din cadrul comerțului intracomunitar, precum și intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale.

Operatorii economici care achiziționează bovine, porcine, ovine și caprine sunt obligați să prenotifice la direcțiile sanitare veterinare județene oricare achiziție de animale din speciile mai sus menționate din Uniuniea Europeană. La fiecare transport de bovine, porcine, ovine și caprine, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va efectua un examen clinic al tuturor animalelor.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA.

Deputatul Ionel Ciunt, întâlnire cu fermierii români

În cursul zilei de marți, deputatul PSD de Sălaj, Ionel Ciunt, împreună cu alți parlamentari – Mircea Govor- deputat de Satu Mare, Remus Lăpușan – deputat de Cluj și Scarlat George – deputat de Galați, au avut o întâlnire cu reprezentanții Asociațiilor Crescătorilor de bovine, la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice. Printre invitați s-a numărat și vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ioan Oleleu.

Deputatul sălăjean Ionel Ciunt este președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din cadrul Camerei Deputaților.

„Principala problemă pe care am dezbătut-o, una extrem de importantă, se referă la măsurile care se impun, în contextul apariției unor focare de febră aftoasă în țara vecină, Ungaria. Am stabilit că e nevoie de o colaborare strânsă între autoritățile statului și crescătorii de bovine pentru a preveni și a reduce riscurile virusului febrei aftoase.

În cadrul CNCB se vor stabili măsurile exacte care sunt necesare în acest moment, pentru a proteja fermele de bovine și întreg teritoriul României de această panzootie”, spune deputatul Ionel Ciunt.