Proprietarii clădirilor în care se află adăposturile de protecţie civilă au obligaţia ca, până la data de 30 noiembrie, să marcheze pentru populaţie prezenţa acestor spaţii prin semnul distinctiv naţional al protecţiei civile, ce constă într-un triunghi echilateral albastru pe fond portocaliu.

Decizia a fost luată în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj, care s-a întrunit, luni, pentru a aproba, în cadrul unei şedinţe extraordinare, “Planul de măsuri privind adăposturile de protecție civilă din județul Sălaj”.

Potrivit datelor prezentate în cadrul şedinţei, la nivelul judeţului există în total 14 adăposturi de protecţie civilă, din care 11 în Zalău, două în Jibou şi unul în Şimleu Silvaniei.

În Zalău, sunt patru adăposturi în zona Dumbrava – la Spitalul Județean, sub clădirea BioLab, pe strada Sfânta Vineri, sub farmacie și sub Grădinița 10; alte cinci adăposturi sunt în centrul municipiului – sub clădirea Reiffeissen, sub Activ Plazza, sub Piața Agroalimentară, sub clădirea de birouri Manager și sub Centrul NoRo. Un alt adăpost este amplasat sub clădirea Inspectoratului Teritorial de Muncă.

La Șimleu Silvaniei există un singur adăpost – la sediul Asistenței sociale, pe strada Carpați, iar la Jibou populația are la îndemână două adăposturi – unul este amplasat sub clădirea Judecătoriei și unul sub sediul BRD Jibou.

Pentru comparație, vecinii din județul Satu Mare au la dispoziție 59 de adăposturi din care 24 numai în municipiul Satu Mare. Maramureșul are 74 de adăposturi, iar județul Cluj 197.

Lista completă poate fi consultată aici: https://www.igsu.ro/…/Situatia_adaposturilor_de…

Conform legislaţiei în vigoare, pentru adăpostirea populației în caz de conflict armat sau situații de urgență pot fi utilizate, pe lângă adăposturile de protecţie civilă și spații aflate la subsolul clădirilor, beciuri, tuneluri, galerii de mină, peșteri, grote, etc, care pot asigura un grad de protecție utilizatorilor (acestea nu sunt incluse în sistemul național de adăpostire).

În cadrul aceleiași ședințe, a fost aprobat și “Planul de măsuri și acțiuni pentru perioada sezonului rece 2022-2023”.

Prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, a solicitat reprezentanţilor Secţiei Naţionale de Drumuri Zalău şi celor ai Consiliului Judeţean Sălaj să se asigure că există suficiente utilaje şi stocuri de material antiderapant pentru întreţinerea pe timp de iarnă a drumurilor naţionale, judeţene şi comunale de pe raza judeţului.

“Începând de săptămâna viitoare, alături de colegii mei subprefecţi, vom vizita toate bazele de deszăpezire ale SDN Zalău, pentru a vedea la faţa locului care este situaţia stocurilor de sare şi nisip, dar şi cea a utilajelor ce vor fi utilizate la deszăpăzirea drumurilor naţionale de pe raza judeţului Sălaj”, a declarat prefectul Dari Toma.