Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă seară, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. Sâmbătă, un ziar austriac anunțase că „Austria pregătește calea pentru extinderea spațiului Schengen”

Premierul Marcel Ciolacu a scris pe Facebook că „flexibilixarea” din partea austriei înseamnă că „românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”.

„Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a scris Marcel Ciolacu, sâmbătă seară, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că ministrul de Interne are mandat să ducă negocierile la bun sfârşit.

„Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct şi le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac şi să ducă negocierile la bun sfârşit. După ani de zile de aşteptări, vom realiza împreună şi acest vis! România merită în Schengen!”, a transmis Ciolacu.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FCiolacuMarcel%2Fposts%2Fpfbid02KDYmFjydG2gW5sW7SUcBH2s568VnFC2qteoAr5Ei3AG7tbEUV8xXgP8J5YPQo3zSl&show_text=true&width=500

Anunțul lui Marcel Ciolacu vine după ce, sâmbătă, ziarul austriac Kleine Zeitung a scris, citând surse guvernamentale, că „Austria pregătește acum calea pentru extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria, dar numai pentru călătorii aeriene și în anumite condiții, printre care efectuarea de controale mai stricte la frontieră”.

Ministrul de Interne Gerhard Karner se va întâlni în Slovenia la începutul săptămânii cu reprezentanții României și Bulgariei pentru a discuta ce condiții trebuie îndeplinite pentru ca Austria să fie de acord cu „Air Schengen”.

Când ar putea fi luată decizia efectivă de intrare în Schengen

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a scris pe Facebook că o decizie privind aderarea României la Schengen poate fi aşteptată la Consiliul extraordinar JAI care va avea loc la finalul anului.

„Salutăm declaraţiile ministrului de interne austriac care dovedesc o flexibilizare a poziţiei partenerilor austrieci. Ceea ce a făcut ministrul Karner a fost o declaraţie publică încurajatoare în care a pus şi unele condiţii care se vor discuta şi analiza în perioada următoare. Decizia o aşteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de preşedinţia spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluţii constructive într-o optică europeană”, a transmis, duminică, într-o postare pe Facebook, Nicolae Ciucă.

Consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, europarlamentarul Victor Negrescu spune pentru Europa Liberă că data privind intrarea în Schengen nu e încă certă, dar că semnalul pozitiv a fost dat de partea austriacă.

„În momentul de față datele nu sunt certe, însă s-ar putea lua o astfel de decizie până la finalul anului. Chiar printr-o aprobare tacită în ultimul consiliu, asta ar fi formula cea mai simplă. De principiu, intrarea pe cale aeriană în spațiul Schengen este corelată cu schimbarea orarelor de zbor, care se face în luna martie. La fel s-a întâmplat și pentru Croația. Dar aici vorbim și de voință politică foarte mare și nu avem încă datele certe de intrare pe cale aeriană”.

Negrescu mai spune că partea română negociază în continuare și așteptă cât mai rapid votul pozitiv al parlamentului olandez.

La începutul acestei săptămâni, Austria anunțase că se opune aderării României și Bulgariei la Schengen, argumentând că „înainte de a deveni mai mare spațiul european de liberă circulație trebuie să devină mai bun”.

Aflat la Bruxelles, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că nu se va lua nicio decizie cu privire la aderarea României la Schengen în ședința de marți, 5 decembrie, a Consiliului Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne(JAI) și că discută numai barometrul Schengen, care măsoară progresul țărilor membre.

Reamintim că aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda ​la Consiliul JAI din decembrie 2022.

Sursa romania.europalibera