Echipajul de elevi medaliati cu aur nu poate reprezenta Romania la etapa internationala din Grecia daca nu fac rost de bani pentru continuarea proiectului.
Doua echipaje formate din elevi salajeni au castigat medalia de aur, marele trofeu al competitiei si medalia de argint in cadrul Concursului National de Proiecte de Mediu Iasi 2011. Unul dintre aceste echipaje va reprezenta anul viitor Romania la faza internationala.
Elevii Balog Bogdan de la Grupul Scolar Cserey-Goga din Crasna si Pausan Raul de la Scoala Gimnaziala Varsolt au convins juriul cu proiectul Drosera rotundifolia – un miracol al naturii. Proiectul a fost coordonat de profesorii de biologie Kovacs Zoltan Zsolt si Mate Zoltan si a constat in actiuni de protectie a unei specia de plante carnivore roua cerului. Am lucrat cu cei doi elevi care acum sunt clasa a saptea, din 2009 pana in 2010 la Mlastina de la Iaz. Am efectuat actiuni de informare a populatiei despre ra-ritatea si importanta acestei specii, care este o comoara naturala a judetului Salaj, povesteste unul dintre profesorii coordonatori, Kovacs Zoltan.
Echipajul din care au luat parte liceeni Flonta Roxana si Filip Ovidiu, ambii de la Grupul Scolar Cserey-Goga Crasna s-a prezentat la concursul desfasurat la Muncel, Iasi in perioada 18 – 23 iulie cu un pro-iect de protejare a doua specii de raci de pe teritoriul judetului Salaj. Recompensat anul acesta cu medalia de argint, proiectul are la activ si Premiul de Excelenta pentru cercetare, castigat anul trecut la Sesiunea Nationala de Comunicari a Elevilor de la Baia Mare.
Vor reprezenta Romania la faza internationala din Grecia
Proiectul care a adus aurul in Salaj a castigat si dreptul de a reprezenta Romania in cadrul Concursului International de Mediu. Competitia la care vor participa reprezentanti ai tarilor europene va avea loc anul viitor in Grecia. Faptul ca am castigat medalia de aur pentru proiectul copiilor de gimnaziu ne da dreptul sa mergem in Grecia si sa reprezentam Romania. Avem de gand sa facem asta, desi-gur, doar sa punem la punct detaliile legate de nivelul de limba engleza pe care il vorbesc elevii si sa ne asiguram sustinerea financiara, a mai precizat Kovacs Zoltan, profesor coordonator al echipajului premiat.
Fara sponsorizari nu isi pot continua proiectele
Ambele proiecte participante la competitia de la Iasi au avut nevoie de sustinere financiara. In acest sens, profesorii coordonatori au cerut spijin institutiilor pu-blice si firmelor din judet. Pentru ca proiectele sa ajunga in forma in care au fost prezentate au necesitat investitii de aproximativ 3 000 de lei, bani care nu sunt de ajuns pentru continuarea muncii. Cele doua echipaje si profesorii coordonatori spera sa faca rost de bani pentru a putea duce numele Salajului mai departe.
Proiecte unicat pentru 2012
Dupa cele doua proiecte reusite, medaliatii si-au propus sa nu opreasca seria premiilor primite de elevii salajeni. Pentru anul viitor, echipa de liceu va continua proiectul de protejare a racilor din Salaj. Pe langa acesta, tinerii intentioneaza sa demareze si un proiect de protejare a unei specii foarte rare de ciuperci, curand descoperita in Salaj.