Se fac înscrieri pentru sesiunea extraordinară a concursului de rezidențiat, pe locurile rămase libere după examenul de la finele anului trecut.

Acestea au debutat în 29 martie, iar dosarele vor putea fi depuse până pe 12 aprilie.

Concursul va avea loc în data de 14 mai și va fi organizat în centrul universitar București. Examenul va avea o durată de patru ore, în care trebuie rezolvate teste de tip grilă cu 200 de întrebări. Alegerea unui loc sau post va fi condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim obținut.

Metodologia de concurs și lista locurilor și posturilor disponibile pot fi consultate AICI

Concursul național de intrare în rezidențiat s-a desfășurat în 22 noiembrie 2022, în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare. Potrivit metodologiei de concurs stabilite de Ministerul Sănătății, punctajul minim de promovare a examenului de rezidențiat a fost de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru fiecare domeniu. Ministerul Sănătății a scos la concurs în total 5.634 de locuri (Medicină, Medicină dentară și Farmacie) și 231 de posturi, pentru care au candidat 10.330 de absolvenți din întreaga țară.

După repartiția candidaților care au obținut punctaj de promovare, la domeniul Medicină au rămas neocupate 628 de locuri și posturi din cele 4.734 scoase la concurs.

Multe dintre locurile rămase neocupate sunt din categoria specialităților deficitare (medicină de urgență, medicină de familie, ATI, neonatologie, specialități chirugicale pediatrice, sănătate publică și management, epidemiologie, microbiologie medicală). Licențiații facultăților de medicină obțin dreptul de practică numai după dobândirea titlului de specialist de către medicii rezidenți.

La domeniile Medicină Dentară și Farmacie, locurile au fost ocupate în totalitate. Absolvenții licențiați ai acestor facultăți au drept de liberă practică, fără a fi necesară promovarea concursului de rezidențiat și dobândirea titlului de specialist.