În urmă cu doi ani distribuția puterii politice la nivel județean arăta complet diferit, atât ca pondere politică a partidelor, cât și ca influență personală a liderilor. Tabloul puterii s-a schimbat semnificativ, mai ales în zona Partidului Social Democrat, însă schimbări semnificative au avut loc și în celelalte partide. Unii lideri locali s-au reinventat și sunt pe cai mari, alții s-au reprofilat și stau în spate, alții pur și simplu au ieșit din scenă. În cele ce urmează vorbim despre ”foștii” recenți ai politicii sălăjene.
Cu Tiberiu Marc s-a încheiat o epocă
Cel mai important lider politic la nivel de Sălaj, în ultimii 30 de ani, a fost, fără doar și poate, Tiberiu Marc – președinte PSD Sălaj și președinte al Consiliului Județean Sălaj. Dominația politică a liderului PSD s-a transpus aproape la toate alegerile (cu excepția alegerilor prezidențiale, unde influența națională a prevalat), făcând din județul nostru un județ roșu pe harta națională. Anul trecut au început schimbările și au apărut semnalele că puterea liderului Tiberiu Marc s-a șubrezit sau, poate, chiar Tiberiu Marc a simțit că este cazul să se retragă. Mai întâi a cedat partidul, fără să mai participe la alegerile interne. Bătălia pentru șefie s-a dat între primarul în funcție al municipiului Zalău, Ionel Ciunt, și fostul prefect al județului, Florin Florian. Câștigător a fost ales Ionel Ciunt. A fost primul semnal că epoca Marc s-a încheiat în PSD. Înaintea alegerilor locale, speculațiile îl arătau pe Tiberiu Marc retras și din cursa pentru șefia Consiliului Județean Sălaj, însă o parte din electoratul PSD mai spera ca șeful să se răzgândească. A fost trimis în luptă cu candidatul dreptei fostul prefect al județului, Florin Florian. Poate cea mai bună alegere pentru PSD Sălaj la acel moment, Florin Florian venea cu un capital de imagine câștigat cât a fost prefect și puțin diferit față de fostul lider PSD. Cu toate acestea, retragerea lui Tiberiu Marc a însemnat și pierderea unor edili care aduceau voturi pentru lupta electorală iar rezultatul s-a văzut: candidatul dreptei, Dinu Iancu Sălăjanu, a câștigat președinția Consiliului Județean, după 16 ani de supremație PSD.
Tiberiu Marc și-a încheiat mandatul de președinte al Consiliului Județean la sfârșitul anului trecut și s-a retras pe un post de execuție la Asociația Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, al cărui președinte a fost cât timp a condus și Consiliul Județean. Gurile rele spun că prezența sa acolo l-a deranjat pe noul președinte al Consiliului Județean, astfel că Tiberiu Marc ar fi renunțat și s-a retras de tot, să se bucure în liniște de pensie.
Tot de la conducerea Consiliului Județean a plecat și vicepreședintele Sergiu Panie (PSD), odată cu modificarea structurii politice a acestei instituții, în locul acestuia fiind ales de la PNL Cristian Claudiu Bîrsan. Și Sergiu Panie este unul dintre pierzătorii ultimilor ani în politică. La schimbările din partid, din secretar general al filialei sălăjene a devenit președinte executiv, învingându-l în competiție directă pe primarul orașului Jibou, Dan Ghiurco. Însă nu i-a mai ieșit nimic la candidaturile directe: a pierdut funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean, apoi competiția internă pentru un loc eligibil în Parlamentul României. Așa că s-a întors la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sălaj, unde avea locul de muncă suspendat.
Din zona UDMR l-am avut la Consiliul Județean ca vicepreședinte pe Szilágyi Róbert István, care a fost reconfirmat în funcție la negocierile de după alegerile locale de anul trecut. O modificare în aparatul de conducere a celei mai importante instituții din Sălaj l-a avut ca protagonist pe fostul primar al comunei Crasna, Pop Emeric. Acesta a pierdut funcția de administrator public al județului, însă formațiunea politică din care face parte a avut grijă să-i negocieze funcția de director al SC Pază Obiective și Intervenție SRL, care aparține tot de Consiliul Județean.
Pierdut parlamentari, înlocuiți cu alții
Sălajul trimite în Parlamentul României patru deputați și doi senatori la fiecare ciclu electoral. Din vechea garnitură de reprezentanți au supraviețuit doar doi. Lucian Bode, președintele PNL Sălaj, a avut cel mai bun parcurs politic din ultimii 30 de ani la nivelul județului nostru. Reales deputat din partea PNL anul trecut, Lucian Bode a fost ministru al Transporturilor, iar acum este șeful unuia dintre cele mai grele ministere, cel al Afacerilor Interne.
Seres Denes, președintele UDMR Sălaj, este și cel mai longeviv parlamentar, posibil din toată țara. Este în Parlamentul României din 1992 și unul dintre liderii cu greutate ai formațiunii pe care o reprezintă. A fost și el reales deputat la alegerile generale de anul trecut.
Am pierdut doi deputați care au reprezentat Sălajul în mandatul anterior: Iuliu Nosa și Liviu Balint.
Deputatul PSD Iuliu Nosa nu a mai candidat, posibil din aceleași considerente ca Tiberiu Marc: în partid s-au schimbat multe și era vremea să se retragă. Astfel că îl regăsim pe Iuliu Nosa aproape rupt de viața politică, pensionar, axându-se pe viața de familie.
Liviu Balint s-a reinventat. Ales în urmă cu cinci ani pe lista PMP, a trecut la PSD, apoi la PNL. Dar nu în Sălaj, ci într-un județ din sudul țării. Acolo a făcut impresie bună, astfel că a fost desemnat pe listă pe locul doi, loc eligibil. Și a mai câștigat un mandat de deputat. Însă nu din partea Sălajului.
În locul celor doi îi avem ca reprezentanți în Parlamentul României pe doctorul Florian Neaga din partea PSD și pe Alin Prunean din partea USR-PLUS.
La Senat, ambii reprezentanți ai Sălajului din mandatul trecut au fost schimbați. Senatorul PSD Gheorghe Pop a candidat pentru un nou mandat, dar nu a reușit să-l obțină. Momentan se pare că este consilierul primarului municipiului Zalău, Ionel Ciunt. Cristian Lungu, senator ales pe lista PMP Sălaj în 2016, nu a reușit să-și recâștige mandatul. Cauzele sunt multiple: PMP nu a mai reușit să facă o figură bună la alegerile de anul trecut, dar ține și de abordarea senatorului față de propriul electorat. Imediat după ce a ajuns în Parlament, Cristian Lungu s-a mutat în județul Cluj și a declarat în nenumărate rânduri că reprezintă Clujul, nu Sălajul, deși a fost ales aici. Cu toate acestea, înaintea alegerilor de anul trecut, a revenit cu candidatura în județul Sălaj. Chiar a preluat președinția interimară a filialei sălăjene, înlocuindu-l pe Adrian Popan, președintele de până atunci. Cu toate acestea, nu a reușit să-și recâștige mandatul de senator.
În locul celor doi avem acum ca reprezentanți în camera superioară a Parlamentului pe Cristian Viașu, din partea USR-PLUS și pe Kovács Irénke, de la UDMR.
Au fost prefecți, subprefecți…
Florin Florian a fost prefectul județului Sălaj în timpul guvernării PSD și a fost considerat unul dintre cei care l-ar putea înlocui pe Tiberiu Marc. A și încercat la alegerile interne de anul trecut, dar a fost învins de către Ionel Ciunt. Totuși, a fost creditat cu cea mai bună șansă de a câștiga șefia Consiliului Județean la alegerile de anul trecut, însă a pierdut . A pierdut și potențialele nominalizări pentru un loc în Parlamentul României, iar acum s-a reîntors la șefia Inspectoratului pentru Construcții Sălaj.
Un alt deja ”fost” este și Virgil Țurcaș, cel care l-a înlocuit pe Florin Florian ca prefect al județului. Recent, Virgil Țurcaș a scăzut o treaptă, devenind subprefect, locul acestuia fiind luat de către Dari Toma, susținut de UDMR.
Vegh Alexandru a fost subprefect, însă a demisionat din funcție în urma unui accident de mașină. A urcat băut la volan și și-a pierdut funcția. A fost înlocuit de Vasvari Robert-Gergely din Cehu Silvaniei, susținut tot de UDMR. Odată cu formarea noii guvernări, Vasvari s-a întors la Primăria din Cehu Silvaniei, cedând locul reprezentantei USR-PLUS, Andrea Ciortea.
Tot la foști subprefecți intră și Romeo Sârca, susținut de PNL, care s-a întors pe vechiul post ocupat la AJOFM Sălaj.
50/50 la primarii de orașe
La alegerile locale de anul trecut nu au fost mari emoții pentru partide la câștigarea fotoliilor de primar.
În municipiul Zalău, primarul în funcție, Ionel Ciunt, devenit între timp și președintele PSD Sălaj, și-a recâștigat mandatul cu mici emoții. Principalul său contracandidat, Florin Iordache, venit din mediul privat și fără experiență politică, a fost singurul cu oarecare șanse să-i pună probleme primarului în funcție. Însă lipsa de notorietate și de experiență politică, dar și greșelile de campanie, l-au costat pe Florin Iordache. După alegeri, acesta s-a și retras din politică. A demisionat atât de la șefia PLUS Sălaj, cât și din partid.
În Jibou, primarul PSD Dan Ghiurco nu a avut contracandidat valabil, astfel că a câștigat un nou mandat cu ușurință.
La fel au stat lucrurile în Șimleu Silvaniei, unde Septimiu Țurcaș a fost reales cu majoritate de voturi, în ciuda problemelor pe care le-a avut în justiție. Totuși, și-a pierdut mandatul la puțină vreme din cauza condamnării cu suspendare primite ulterior. Acum este administrator la Asociația Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, post înființat recent și ocupat imediat de către Septimiu Țurcaș.
La Cehu Silvaniei a avut loc o schimbare de ștafetă la nivelul primăriei: primarul UDMR Cheregi Ioan nu a mai candidat, locul acestuia fiind luat de mai tânărul său coleg de partid, Balint Ervin.
Au fost prin Guvern…
În guvernarea PSD am avut trei reprezentanți la nivel de secretari de stat: Călin Forț- revenit acum ca city manager în Zalău, Razvan Fazacaș – reîntors la Garda de Mediu Sălaj, și Daniela Coța, care s-a reîntors în privat, nemaiocupând nicio demnitate publică.
Cum noua structură guvernamentală încă e în faza de negocieri pe posturi, așteptăm să vedem ce alți sălăjeni ajung prin ministere.
Să pui în fața unui județ un cântăreț denotă prostia multor sălăjeni !
nostalgic dupa securisti?
nostalgic dupa securisti?
nostalgic dupa securisti? ca alinuta?
Toți cei enumerați mai dus și-au urmărit interesele personale in detrimentul celor ale populației! Unii au plătit cu funcția, alții încă nu! Speranta este sa plătească toți cu vârf și îndesat așa după cum au jurat și au făcut ulterior !
Au condus Salajul pe linie moarta !
nostalgic dupa securisti? ca alinuta?
Pop Gheorghe … ”Momentan se pare că este consilierul primarului municipiului Zalău, Ionel Ciunt.”
Serios? Tare aș vrea să știu câți consilieri de tipul ăsta are primarul. Poate ne lămurim de ce arată Zalăul cum arată.
Pop Gheorghe … ”Momentan se pare că este consilierul primarului municipiului Zalău, Ionel Ciunt.”
Serios? Tare aș vrea să știu câți consilieri de tipul ăsta are primarul. Poate ne lămurim de ce arată Zalăul cum arată.
Pop Gheorghe Analfabetul, militianul cel prost, n-a facut nimic pentru ca n-a stiut sa faca nimic, un incompetent, un impostor pus acolo de sistem sa se imbogateasca, si el, si nevasta-sa.