Sexul, munca, internetul sau televizorul se numara printre activitatile care creeaza dependenta si care au nevoie de ajutor specializat pentru a fi tratate.
Workoholicii se integreaza perfect in lumea in care traim, o lume in care fiecare secunda este exploatata pentru a castiga mai multi bani. Bariera dintre cei care devin workoholici si cei care muncesc din greu nu mai poate fi clar definita. Dependentii de munca, ca orice alt tip de dependenti, se trezesc la realitate doar in momentul in care sanatatea sau relatiile lor ating un punct critic. In Japonia, exista un termen folosit pentru aceasta boala. I se spune Karoshi sau „mort din cauza suprasolicitarii”. Fenomenul a creat agitatie in anii ‘80 cand mai multi directori japonezi au murit fara a avea insa antecedente de boli.

Exista o foarte mica diferenta intre un dependent de dragoste si un iubit necredincios. Dependentul de dragoste nu va renunta niciodata, acest lucru afectandu-i sanatatea si relatiile, pana cand se reindragosteste (ceea ce ar putea sa dureze ceva vreme). Un studiu realizat de CNN („Dependenta de dragoste – cum sa scapi de ea”) a citat publicatia Psychology Today, explicand cum infatuarea poate produce o crestere a feniletilaminei, o substanta chimica neurologica ce da senzatia de euforie care insoteste sentimentul de indragostire.
De asemenea, raportul a inclus studiul realizat de antropologul Helen Fisher, care a descoperit ca oamenii indragostiti lulea au simptome comune cu consumatorii de cocaina, precum lipsa somnului sau pierderea notiunii timpului. Dependenta a provocat cresterea numarului de grupuri care ofera ajutor si a terapeutilor specializati in acest domeniu. In prezent, Grupurile anonime dedicate dependentilor de dragoste si sex ofera un program de recuperare in 12 pasi.

Psihiatrii din lumea intreaga au recunoscut efectele negative pe care internetul le creeaza prin pornografie sau jocuri. In unele tari, dependenta de internet a devenit o reala problema sociala. In Statele Unite, in 2009, a fost deschis un centru de reabilitare a dependentilor de internet, numit „ReStart”, care ofera un program de recuperare timp de 45 de zile.

Numerosi oameni nemultumiti de felul in care arata au apelat la chirurgia estetica. Oamenii fac orice si platesc oricat pentru a obtine un look perfect. In 2006, Asociatia britanica a chirurgilor plastici si-a avertizat membrii in legatura cu pacienti care sufera de tulburare dismorfica corporala (TDC) sau „sindromul urateniei”. Chirurgia plastica reprezinta un efort nesfarsit pentru dependentii de operatii estetice, acestia nefiind niciodata multumiti de rezultate. Organizatia a publicat un studiu alarmant conform caruia 40% dintre utilizatorii de Botox au recunoscut ca au fost ademeniti de atractia unui tratament continuat.

Statistici referitoare la dependenta de exercitii fizice sunt greu de gasit deoarece sunt incadrate in aceeasi categorie cu problemele legate de mancare. La fel ca alte dependente, cei care adora sa faca exercitii isi sacrifica sanatatea si viata sociala pentru „drogul” lor. Un studiu publicat in „Behavioral Neuroscience” in august 2009 a dezvaluit asemanari intre comportamentul celor care alearga excesiv si purtarea dependentilor de droguri.

Asociatia Americana a Psihologilor nu considera ca dependenta de sex este o dereglare psihica ce poate fi diagnosticata. Cu toate acestea, cresterea numarului de grupuri de ajutor si aparitia a numeroase centre de recuperare arata ca aceasta problema exista si necesita atentie din partea medicilor.

Nu doar celebritatile sunt dependente de cumparaturi, ci si oamenii care duc o viata obisnuita. Impulsul de a cumpara mai mult decat este nevoie a fost asociat cu depresia si a dus multe persoane dependente de cumparaturi in pragul falimentului.

Dependentii de televizor impartasesc multe simptome ale abuzului clinic, precum neputinta de a pune capat dependentei lor, folosirea televizorului pentru a-si calma nervii si iritabilitatea in momentul in care sunt fortati sa renunte la obiceiul lor.