Ne aflam in perioada in care guitatorii sunt sacrificati pe altarul suncilor, carnatilor, jamboanelor. Cuprinsi de euforie sa nu uitam ca o pacoste fara egal pe capul consumatorului o poate produce trichineloza. Din discutiile avute cu dr. Vasile Chindris, din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, rezulta ca in judetul nostru trichineloza continua sa produca pagube economice si imbolnaviri in fiecare an. Asemenea situatii nefericite s-au produs aproape in fiecare an incepand din 2000 incoace. Ce-i mai ingrijorator este faptul ca numarul cetatenilor care solicita examen trichineloscopic la fiecare porc taiat a scazut considerabil in ultima vreme. Daca in anul 2000 au fost examinati 22.054 de porci, in anul 2010 doar 999, iar in 2011 pana la aceasta ora doar 331 de capete au fost examinate. Cele mai multe imbolnaviri de trichineloza au avut loc in anii 2006 (17) si 2007 (24). Anul trecut au fost suspecte 26 de persoane, dar din fericire boala nu s-a confirmat decat la patru persoane. Si mistretii rezultati din partidele de vanatoare sunt examinati obligatoriu, pentru ca de plida anul trecut trei mistreti au fost gasiti pozitiv si distrusi. Multi consumatori ignora pericolul de imbolnavire si considera ca animalele pe care le-au crescut si hranit nu pot sa prezinte un pericol pentru sanatatea lor. Gresit! Pentru evitarea imbolnavirilor de trichineloza dr. Vasile Chindris recomanda efectuarea examenului tirichineloscopic la fiecare porc taiat in gospodarie prin prezentarea la cabinetul medicului veterinar cu probe recoltate din diafragma (muschi abdominali). Aprovizionarea din carne de porc sa se faca numai din surse sigure, evitarea achizitionarii carnii sau preparatelor din carne de vanat provenite din braconaj, consumarea carnii si preparatelor din carne sa se faca numai dupa un tratament termic corespunzator. „In contextul celor prezentate, sfatuim cititorii sa nu ignore pericolul pe care il reprezinta trichineloza si sa retina ca este mai usor sa previi boala decat sa o tratezi,” a mai adaugat Chindris
Atentie, e vremea trichinelozei!
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...