S-a vorbit si se vorbeste mult despre potentialul agricol al Romaniei. Acest lucru nu-l poate contesta nimeni. Din punct de vedere al potentialului agricol, in Europa, Romania este “depasita” doar de Franta. In activitatea mea ca director coordonator al DADR Salaj am pornit de la urmatoarea premisa: in Romania se importa aproximativ 70 la suta din consumul de produse alimentare; conform unor studii, se pare ca Romania are potentialul de a produce hrana pentru 100 de milioane de oameni. Concluzia e clara: avem un potential agricol remarcabil.
Vreau sa va spun ca s-a discutat si se tot discuta despre ce a fost in trecut agricultura romaneasca. Eu sunt de parere ca nu putem da timpul inapoi, ar trebui sa invatam din greselile facute in trecut si sa privim optimist in viitor pentru a putea gasi rapid si eficient cele mai bune metode pentru a scoate agricultura romaneasca din impas – ca o paranteza: in acest domeniu nu ducem deocamdata lipsa de specialisti.
Ca director coordonator al DADR Salaj, mi-am propus promovarea a doua lucruri foarte importante:
1. Asocierea – Indiferent ca vorbim de proprietari de terenuri agricole, producatori agricoli, cultivatori, crescatori de animale sau procesatori de produse agricole, asocierea (sub forma asociatiilor sau cooperativelor) are numai avantaje: din punct de vedere comercial altfel se negociaza un pret la un produs agricol la nivelul unei asociatii decat poate negocia un producator individual; in mod diferit va negocia o asociatie pretul si modul de aprovizionare decat un producator individual; si pe partea proiectelor pe fonduri europene o asociatie va obtine un punctaj mai mare decat un producator individual; de asemenea si unele subventii derulate prin APIA sunt conditionate de o forma asociativa. Si nu am enumerat toate avantajele;
2. Fonduri europene – Producatorii agricoli/fermierii si comunitatile locale trebuie sa profite din plin de fondurile europene nerambursabile care vin pe partea agriculturii si dezvoltarii rurale; astfel unul dintre obiectivele mele majore este cresterea exponentiala a gradului de absorbtie a fondurilor europene neram-bursabile;
Pentru promovarea si realizarea ultimelor 2 obiective voi avea nevoie si de sprijinul mass-media: prin realizarea de articole pozitive cu caracter agricol; prezentarea unor producatori agricoli, crescatori de animale, procesatori ca modele de succes; informarea corecta, rapida si pertinenta a populatiei; prezentarea ulti-melor noutati in domeniu.
Legat de agricultura judetului Salaj, sunt de parere ca agricultura trebuie adaptata zonei. Astfel din punct de vedere agricol, in judetul Salaj se preteaza activitati: in domeniul zootehniei (succesul fermelor de porci de la Cehu Silvaniei), in domeniul viticulturii (fabrica de sampanie de la Simleu Silvaniei), in domeniul pomiculturii (ferma pomicola de la Ip), si in domeniul legumiculturii (suc-cesul ciupercariilor din Salaj – iar exemplele de mai sus nu sunt singurele.
Bineinteles ca trebuie stimulata o agricultura intensiva, eficienta prin folosirea celor mai noi tehnologii si celor mai noi utilaje si echipamente agricole, dar, cred ca pe de alta parte, putem promova si stimula o agricultura ecologica, cu produse “bio” si “eco” care se consuma din ce in ce mai mult.
In demersurile si obiectivele pe care mi le-am propus voi merge pe varianta “muncii in echipa” si voi colabora cu celelate institutii din domeniul agricol: APIA, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola, Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Oficiul de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, Oficiul de Studii Pedologice si Agro-chimice.
E clar ca nu voi schimba agricultura judetului Salaj din temelii si nici nu mi-am propus acest lucru, dar voi incerca sa creez o tendinta vizavi de viitorul agriculturii.
In incheiere as dori sa mentionez ca toti cultivatorii, producatorii, crescatorii de animale, procesatorii agricoli din judetul Salaj se pot baza pe sprijinul meu si al Directiei Agricole Salaj (prin parghiile pe care le avem la indemana) in demersurile pe care le realizeaza.