Presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, i-a cerut ieri managerului Spitalului Judetean, Laurentiu Barna, ca pana luna viitoare sa faca propuneri pentru modificarea organigramei astfel incat asistentii medicali care au absolvit studii superioare sa fie incadrati ca atare, ceea ce ar insemna implicit si majorarea salariilor acestora. Calculul Consiliului Judetean este ca acest lucru va cantari la clasificarea pe care o va face in toamna Ministerul Sanatatii, astfel ca spitalul sa obtina mai multi bani de la buget.
Incadrarea asistentilor medicali in conformitate cu studiile absolvite ar atrage un punctaj mai mare la clasificarea Spitalului Judetean, astfel ca organigrama si statul de functii aprobate ieri vor fi modificate in februarie.
Consilierii judeteni au aprobat, in prima sedinta ordinara a Consiliului Judetean Salaj din acest an, organigrama si statul de functii al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau pentru anul 2012, insa, presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, a propus managerului unitatii spitalicesti din Zalau, Laurentiu Barna, ca pana la sedinta Consiliului Judetean din luna februarie sa vina cu propuneri pentru modificarea organigramei pe criterii fundamentate, astfel incat asistentii medicali care au absolvit studiile superioare sa poate fi incadrati ca atare. Implicit, veniturile lor se majoreaza cu pana 20 la suta. Presedintele Marc revine asupra masurii transformarii posturilor de asistenti medicali cu studii medii in asistenti medicali cu studii superioare pe motiv ca studiile asistentilor aduc beneficii functionarii si finantarii Spitalului Judetean. „Asistenta medicala este partea cea mai sensibila pentru ca sunt sectii care functioneaza la limita de jos in privinta personalului. O imbolnavire sau orice alta problema care nu permite exercitarea atributiilor de serviciu poate crea dezechilibru pe sectie. Pentru luna februarie, speram sa putem supune aprobarii organigrama propusa pe criterii fundamentate”, a declarat Tiberiu Marc in fata consilierilor judeteni.
Amintim ca, incepand cu prima zi a lunii ianuarie, potrivit unei hotarari a consilierilor judeteni adoptate la finele lunii iulie a anului trecut in baza solicitarii conducerii Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, 116 posturi de asistenti medicali trebuiau transformate din studii medii in studii superioare, dupa ce asistentii au castigat in instanta transformarea posturilor si, implicit, majorari salariale de 20 la suta. La finele lunii decembrie, consilierii au revocat hotararea din iulie, deoarece Consiliul Judetean a formulat recurs la Curtea de Apel Cluj, care a respins actiunea asistentilor medicali de la Spitalul Judetean, astfel ca asistentii au ramas cu aceleasi venituri salariale si aceasi incadrare.
Studiile asistentilor – importante pentru clasificarea Spitalului
Spitalul Judetean de Urgenta se afla in curs de acreditare, iar pe sfarsitul anului toate spitalele vor fi clasificate de Ministerul Sanatatii. Aceste doua motive au fost invocate de presedintele Consiliului Judetean in propunerea de revizuire a organigramei statului de functii, pentru ca personalul medical care a absolvit studii superioare si este incadrat ca atare atrag punctaje suplimentare pentru Spital, care ar obtine mai multi bani de la stat daca este acreditat si incadrat in primele categorii. Tiberiu Marc a transmis in mod direct managerului Barna ca asistentii medicali cu facultate care ocupa o anumita pozitie – asitent medical sef, etc, executa obligatii de serviciu care necesita studiile superioare sau care participa la formarea altor cadre pot fi incadrati cu studii superioare. „Exista o tendinta de a pleca din sistemul sanitar si de a profesa in strainatate, mai ales la asistentele medicale. Daca ar fi incadrate cu studii superioare, numarul celor care vor sa plece s-ar reduce”, conchide presedintele Marc.
Spitalul Judetean functioneaza cu un deficit minim de 321 de angajati
La propunerea managerului Spitalului Judetean, Laurentiu Barna, dupa ce s-a primit avizul Consiliului de Administratie al unitatii spitalicesti, consilierii judeteni au adoptat organigrama spitalului in care sunt prevazute 1.284 de posturi, din care 69 de posturi de conducere si 1.221 de posturi de executie. Laurentiu Barna, managerul celei mai importante unitati spitalicesti din judet, a declarat pentru Graiul Salajului ca, in prezent, Spitalul functioneaza cu doar 1.060 de angajati, iar pentru o functionare mai buna ar mai fi nevoie urgenta de aproximativ 47 de medici, asistenti medicali, infirmieri. „In prezent avem doar 1.060 de angajati si am solicitat deblocarea a 47 de posturi. Solicitarea a fost transmisa Ministerului, iar acum asteptam. Am avea nevoie de mai multi angajati, insa bugetul nu ne permite sa le dam si bani”, spune Barna. Conform normativului de personal calculat de Spitalul Judetean, limita minima de personal ar fi de 1.381 de posturi, iar limita maxima de 1.742 de posturi. In aceste conditii, Spitalul Judetean are un deficit de 321 de angajati fata de limita minima si de 682 de angajati fata de limita maxima. In organigrama aprobata ieri cu unanimitate de voturi in sedinta Consiliului Judetean sunt prevazute 183 de posturi de medici, 50 de posturi de chimisti, biologi, fizicieni, sociologi, kinetoterapeuti, 526 de posturi de asitenti medicali, 39 de registratori medicali, 200 de infirmieri, 79 de ingrijitoare de curatenie, 48 de brancardieri, 15 spalatorese, 46 de posturi pentru personal TESA si 98 de ingineri, referenti, tehnicieni si muncitori.