Asistatii social care refuza un loc de munca vor pierde ajutorul din partea statului, potrivit unei legi care a intrat în vigoare de luni, 22 octombrie 2018. Legea a fost initiata de parlamentari de la toate partidele, cu scopul de a combate lipsa fortei de munca reclamata de patronii din România. Legea nr. 192/2018 a fost data pentru modificarea si completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
„Refuzul unui loc de munca oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, prevede noua lege.
Prevederi noi:
În scopul valorificarii fortei de munca locale, primarii au obligatia sa întocmeasca planul de activitati sezoniere pe baza solicitarilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forta de munca si functioneaza pe raza unitatii administrativ-teritoriale, denumite în continuare beneficiari de lucrari.
Planul de actiune se aproba prin dispozitie a primarului, se afiseaza la sediul primariei si cuprinde activitatile sezoniere, beneficiarii de lucrari, precum si repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfasurarea activitatilor sezoniere.
Persoanele (de exemplu, patroni n.r.) care solicita forta de munca pentru desfasurarea activitatilor sezoniere se adreseaza primarului, în scris, precizând activitatea ce urmeaza a fi desfasurata, numarul de lucratori solicitati si perioada de desfasurare a activitatii sezoniere.
Remunerarea muncii sezoniere, norma de lucru, precum si alte obligatii si îndatoriri se stabilesc prin negociere directa între beneficiarul de lucrari si persoana care presteaza activitatea, în conditiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Repartizarea activitatilor sezoniere se realizeaza de catre primar, dupa efectuarea de catre beneficiarii de ajutor social a orelor de munca de interes local.
Legea privind acordarea ajutorului social a suferit modificari majore în ultima perioada. Potrivit reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Salaj, principalele noutati pe care le aduc actele normative recent adoptate îi vizeaza pe beneficiarii ajutorului social carora li se ofera un loc de munca. În cazul în care acestia refuza sa se angajeze, autoritatile publice locale pot dispune sistarea ajutorului venit din partea statului.
Într-un top al unitatilor administrativ-teritoriale din Salaj cu cei mai multi beneficiari de ajutor social, se numara orasul Jibou, cu 120 de beneficiari aflati în plata, pe locul doi comuna Dragu, cu 119 beneficiari, Valcau de Jos, cu 118 persoane, Crasna -117 persoane, Ileanda -110, simleu Silvaniei – 108 si Zalau – 101 beneficiari. Exista si primarii unde numarul acestor asistati social / beneficiari nu este mai mare de 10, spre exemplu Banisor, Cristolt, Gârbou si Rus.