Polita de asigurare obligatorie a locuintelor va fi incheiata pe un an calendaristic, de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta, intre asiguratorii autorizati si proprietari, potrivit unui proiect de norma al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Polita va fi emisa in numele si contul Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID). „Am incercat sa gasim o modalitate sa fie cati mai multi locatari cuprinsi in asigurare si am ajuns la concluzia ca cea mai simpla modalitate ar fi o polita pe an calendaristic”, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele CSA, Angela Toncescu.
Potrivit CSA, pentru incheierea procedurilor de introducere a asigurarilor obligatorii de locuinte, legislatia referitoare la autoritatile publice locale va trebui adaptata la prevederile legislatiei speciale pentru a se asigura o comunicare eficienta cu Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Potrivit legii, autoritatile locale trebuie sa furnizeze societatii datele privind locuintele care fac obiectul asigurarii.
CSA precizeaza ca PAID nu se poate constitui decat dupa ce societatile interesate convoaga AGA pentru aprobarea participatiei fiecareia in parte. Dupa aceasta operatiune se va definitiva si norma privind infiintarea PAID, care este in prezent indezbatere publica. In aceste conditii, presedintele CSA nu exclude posibilitatea unei amanari a termenului de introducere a politelor de asigurare obligatorie a locuintelor. „Doar doua societati mici din cele care au polite de risc de catastrofa nu si-au exprimat intentia de a participa. In cursul lunii mai se va sti mai exact cine participa si cu cat. Suma de 12 milioane de euro prevazuta pentru capitalul PAID este o propunere a proiectului de norme. Ramane si ca societatile sa stabileasca cu cat participa, dupa care vom putea definitiva norma”, a adaugat Angela Toncescu.
Potrivit proiectului de norma privind forma si clauzele cuprinse in polita de asigurare obligatorie a locuintelor, contractul se incheie pe an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta intre asiguratorii autorizati, in numele si contul PAID, si proprietari.
Asigurarea obligatorie a locuintelor se va incheia pe un an calendaristic
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...