Doar 10 la suta dintre salajeni si-au asigurat locuintele. Majoritatea asigurarilor sunt facute in urma contractelor de imprumut cu banca si nu din initiativa proprietarilor.
Noul termen-limita pentru asigurarile obligatorii de locuinte este septembrie. Intrarea in vigoare a asigurarilor obligatorii pentru locuinte se amana inca o data, dupa ce ultima data se anuntase data de 1 iulie.
Una dintre problemele cele mai dificile va fi realizarea unei baze de date cu locuintele. Cele peste 4.000 de primarii din tara vor trebui sa furnizeze datele despre acestea, iar operatiunea va fi complicata, deoarece peste 60 la suta din date sunt stocate pe hartie. Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, prevede ca primele de asigurare sunt de 10 euro pentru o suma asigurata de 10.000 de euro si de 20 de euro pentru o asigurare de 20.000 de euro. Nerespectarea obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 de lei. Numarul total de locuinte este de 8,5 milioane, din care sunt asigurate in prezent aproximativ 15 la suta.
In judetul Salaj, procentul celor care si-au facut o asigurare de locuinta trece cu putin de zece la suta. Directorul Astra Asigurari, Balc Eugen, ne-a informat ca numarul politelor intocmite se ridica la 3500. In cazul firmei Omniasig, numarul politelor intocmite se ridica la 1000, reprezentand cam trei la suta din numarul locuintelor din Salaj, potrivit directorului, Pop Gheorghe. Insa, majoritatea asigurarilor de locuinta sunt cesionate la banci in urma contractarii unui imprumut.
Asigurarea obligatorie a locuintelor este o idee veche a guvernantilor, amanata de nenumarate ori pana acum. In 2005, s-a discutat despre constituirea unei societati cu aceasta activitate, la care CEC sa fie actionar majoritar, proiect care nu s-a materializat. Primul termen avansat pentru intrarea in vigoare a asigurarilor obligatorii a fost 1 ianuarie 2006, iar de atunci proiectul a tot fost amanat. Abia in septembrie anul trecut s-au facut pasi concreti prin constituirea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor de catre 13 societati de asigurare.