Elevii care frecventează cercul de pictură al profesorului Ionel Baltă de la Jibou s-au intors din Japonia cu şapte premii. Copiii se bucură de recunoaştere de fiecare dată cand participă la un concurs naţional sau internaţional. In Sălaj insă, nimeni nu ştie de ei.
Există la Jibou un fenomen puţin cunoscut sălăjenilor, insă recunoscut şi apreciat peste hotare. Copiii care frecventează cursurile de arte plastice in cadrul Clubului Copiilor din Jibou, instruiţi de prof. Ionel Baltă, se intorc frecvent de la concursuri naţionale şi internaţionale cu premii importante. Ultima reuşită de acest gen s-a intamplat in Japonia, la cea de-a XI-a ediţie a concursulului International Environmental Childrens Drawing, la care au participat 15.440 de copii din 72 de ţări. Copiii din Jibou au intrat in concurs cu 20 de lucrări şi au obţinut şapte premii. Este vorba despre Cristea Rebeca Sarah, clasa a VI-a, Antal Sebi şi Antoci Andra, ambii in clasa a II-a, care au obţinut cate trei premii fiecare.
Primii pe ţară şi in străinătate
Chiar şi fără un sprijin constant din partea autorităţilor locale, Ionel Baltă a participat cu elevii săi la foarte multe competiţii din ţară şi din străinătate. Numai in 2010, micii pictori de la Jibou au obţinut trei premii I la Concursul Inaternaţional de Artă plastică de la Chişineu-Criş, locul I cu medalie la Concursul naţional de pictură şi şevalet Filiaşi judeţul Dolj, locul II la concursul internaţional de arte plastice Nicolae Toniţă, de la Barlad, două premii speciale la concursul internaţional de folclor şi meşteşuguri artistice tradiţionale „Someş, cantecele tale”, locul II la Olimpiada naţională de meşteşuguri artistice tradiţionale, locul I la Tabăra naţională de etnografie şi artă populară Baia Mare, locul I la concursul naţional de arte plastice de la Petroşani. Şi ne oprim aici numai ca să nu vă plictisim. Copiii profesorului Baltă sunt, una peste alta, fenomenali.
Performanţă cu resurse limitate
Trebuie menţionat că in spatele acestor premii stau eforturile susţinute ale unor oameni care pun dragoste şi devotament in ceea ce fac, la care se adaugă talentul elevilor incurajat şi şlefuit de profesorul Ionel Baltă. De aici şi rezultatele frumoase care le aduc jibouanii pentru Sălaj. Doar că orice iniţiativă are nevoie şi de susţinere financiară. Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a decontat transportul şi cazarea copiilor la concursurile care au participat, dar pentru panză, pensule şi Tempera banii sunt de cele mai multe ori insuficienţi. „Ionel Baltă este un dascăl desăvarşit, un profesionist cu calităţi deosebite şi eu mă bucur sincer că au rezultate pe oriunde merg. Este rezultatul efortului muncit pe care oamenii aceia il depun zi de zi”, il caracterizează Ioan Abrudan, inspector şcolar general pe profesorul de pictură de la Jibou. ISJ Sălaj a organizat in 2010 cinci expoziţii cu lucrări artistice ale elevilor pentru a le incuraja şi promova creaţiile . „Dacă şi instituţiile şi agenţii economici ne-ar fi alături, promovarea s-ar putea face in altă măsură, atat a copiilor cat şi a profesorilor. Sistemul educaţional poate fi promovat din toate punctele de vedere, insă resursele financiare sunt limitate. Noi sperăm ca lucrurile să se indrepte pe viitor şi bugetul destinat educaţiei să crească. In ciuda acestor deficienţe, copiilor li se oferă condiţii să creeze şi ajung la competiţii”, a subliniat inspectorul şcolar general.
Talente şlefuite cu profesionalism
Victor Pintea, directorul Clubului Copiilor de la Jibou, ne-a mărturisit că nu doar copiii de la secţia de pictură au rezultate frumoase, ci şi cei care frecventează cercurile de metaloplastie, navomodelism, sculptură in lemn, fotografie şi ansamblul folcloric. „In 2010, copiii noştri au obţinut peste 100 de premii la concursurile naţionale şi internaţionale. Fiecare cerc şi-a diversificat activitatea. Sunt profesori care pun foarte mult suflet in ceea ce fac şi s-a creat o atmosferă foarte bună de lucru. Pot spune că cercurile noastre domină la toate concursurile de gen”, a declarat cu mandrie directorul Clubului.
Apreciaţi in străinătate…
In ultimii doi ani, Ionel Baltă a impresionat criticii de artă şi presa din Spania, printr-un curs de pictură organizat de Asociaţia Hispano-Romană din Spania. La inceput, profesorul din Jibou a ţinut un curs de pictură cu copiii romani din diaspora şi studenţii spanioli. Presa spaniolă a remarcat imediat profesionalismul cu care pictorul sălăjean i-a invăţat pe copii să reproducă din creaţiile renumitului pictor spaniol Salvador Dali. Anul trecut, Baltă e repetat experianţa, organizand un curs de pictură pentru nouă femei din Spania, dintre care şapte romance. De data aceasta au avut ca inspiraţie lucrările pictorului roman Sabin Bălaşa. Efectul a fost acelaşi. Ionel Baltă a fost catalogat de presa străină „o surpriză nesperată”, contribuind astfel la imbunătăţirea imaginii romanilor in Spania.
…necunoscuţi in Sălaj
Ceea ce pentru străini este o calitate deosebită şi o valoare, pentru sălăjeni este aproape o necunoscută. Şi asta pentru că artiştii sălăjeni nu sunt suficienţi promovaţi, iar noi, cei de rand, nu ştim să apreciem arta la adevărata valoare. Daniel Săuca, directorul Centrului Judeţean de Cultură şi Artă Sălaj, promite că promovarea artiştilor sălăjeni va fi unul dintre obiectivele instituţiei nou formate pe care o conduce: „Instituţia noastră are in vedere sprijinirea artiştilor sălăjeni in cadrul mai multor proiecte pe care o să le derulăm in acest an. Va trebui să facem un proiect comun cu profesorul Baltă, in care să stabilim modalitatea de a-i promova. Nu se pune problema de a nu susţine mişcarea artistică din Sălaj, doar că pană acum instituţiile de cultură care s-au comasat in Centrul de Cultură şi Artă nu au avut acest obiect de activitate”.
Nici o expoziţie la Ioan Sima
Chiar dacă lucrările sale sunt extrem de apreciate şi solicitate, pictorul Ionel Baltă nu a avut nici o expoziţie personală la Galeria de Artă „Ioan Sima”. „Ştiu ce se face la Jibou. Acolo se face o pregătire foarte serioasă cu copiii. Noi avem Concursul bianual pentru elevi <> insă copiii de la Jibou nu au participat de mulţi ani. Artiştii pofesionişti din Sălaj care au organizat expoziţii la noi au avut un real succes, insă acum mulţi dintre ei lucrează mai puţin pentru că sunt nevoiţi să lucreze şi altceva pentru a se intreţine. In timpul anului, organizăm numeroase expoziţii temporare, targul de artă şi avem tabere de creaţie. Pentru a promova artiştii sălăjeni, noi intenţionăm să redactăm un catalog in care să-i prezentăm.”, a declarat Attila Szabo, directorul Galeriei de Artă „Ioan Sima”. El a menţionat că expoziţiile de artă se organizează atat la solictarea artistului, cat şi din iniţiativa Galeriei. Noi ştim că profesorul de la Jibou este un om modest, care caută prin munca sa să formeze viitorii artişti ai ţării. Un efort demn de apreciat, pe care ar trebui să-l recunoască şi aprecieze nu numai străinii, ci şi comunitatea din care face parte, implicit instituţiile de cultură care au ca rol susţinerea actului de cultură.
Graiul Sălajului a scris in septembrie anul trecut despre succesele profesorului Ionel Baltă in Spania. Fiecare pre-miu important obţint de copiii instruiţi de el la Jibou şi-a găsit loc in paginile ziarului. In afară de cititorii entuziaşti, care au apreciat eforturile care se fac la Clubul Copiilor din Jibou, nimeni nu a mai dat importanţă fenomenului artistic sălăjean.
Artiştii din Jibou strălucesc in străinătate. In Sălaj nu-i vede nimeni
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...