Seriozitatea, punctualitatea si prezenta scenica ireprosabila a ansamblurilor Columna si Porolissum i-au cucerit pe francezi.
Dansatorii Ansamblului de copii si tineret „Columna” si instrumentistii orchestrei „Porolissum” din Zalau au reprezentat cu mandrie Romania la cele doua festivaluri internationale de folclor din Franta, desfasurate in perioada 3 – 21 august, in localitatile Montoire si Cugand. Evolutia ireprosabila a artistilor saltjeni a atras numai cuvinte de lauda din partea organizatorilor festivalurilor, oficialitati franceze, dar si directori ai altor grupuri folclorice invitate in Franta. Intr-o scrisoare adresata primarului Radu Capilnasiu, presedintele fondator al festivalului din Montoire, Jean Francois Proux, tine sa multumeasca conducerii Primariei Zalau pentru reprezentatia „irepro-sabila din toate punctele de vedere” a zala-uanilor. „Va multumesc si va informez ca ansamblul profesionist Porolissum si Columna, din orasul Zalau, care a participat, cu sustinerea dumneavoastra, la a 39-a editie a Festivalului «Culturile lumii», a fost din toate punctele de vedere ireprosabil. La Montoire, noi am apreciat mult frumoasa prezenta scenica a dansatorilor, in perfect echilibru cu muzicienii virtuosi condusi de Gri-gore Grigorut, iar persoanele din conducere, Gabriela si Marin Hossu, au facut o munca admirabila”, se arata in scrisoarea presedintelui festivalului. In final, Jean Francois Proux spune ca „dansatorii si muzicienii au avut un comportament remarcabil” si isi doreste sa primeasca la editiile viitoare ale festivalului mai multe grupuri de talia celui din Zalau.
„Respectati traditia si nu faceti showbiz din cultura”
La sfarsitul festivalului mondial de folclor de la Cugand, directorul baletului folcloric din Colima – Mexic aprecia calitatea „exceptio-nala” a celor doua ansambluri din Zalau. „Grupul roman nu face din dansul popular showbiz, ci intr-un mod cat mai natural respecta traditia si spiritul dansului popular, naturaletea gesturilor, corectitudinea miscarilor si demonstreaza respectul pentru autenticitate”, mi s-a confesat seful baletului mexican. Prin expresia „nu faceti din dansul popular showbiz”, directorul grupului din Colima facea trimitere la ansamblul argentinian invitat la cele doua festivaluri, care a prezentat pe scena un folclor „stilizat”, asemenator unui teatru muzical.
Artistii schimba mentalitati
Cu toate ca romanii sunt catalogati de catre francezi drept hoti, dupa ce mass-media din Hexagon a prezentat in detaliu nelegiuirile tiganilor romani ajunsi la baza turnului Eiffel pentru a fura, artistii din Zalau au reusit sa schimbe aceasta imagine in ochii oamenilor care le-au urmarit evolutia timp de trei saptamani. Dovada, la sfarsitul festivalului din Montoire, orchestra Porolissum din Zalau a fost declarata cea mai buna si desemnata sa cante in inchiderea manifestarilor spectacolului „Culturile lumii”. Taragotul profesorului Grigore Grigorut si vioara tanarului Ionut Darjan fiind laudate la finalul fiecarei reprezentatii pe scena festivalului.