O marire salariala in vreme de recesiune nu este imposibila, dar este mai greu de obtinut. Demonstreaza-i sefului tau ca o meriti si ca ai un rol important in compania pe care o conduce.
In sectorul privat este destul de greu sa negociezi o marire salariala intr-o astfel de perioada, cand majoritatea firmelor fac reduceri de costuri.
Daca nu ceri o suplimentare a venitului, angajatorul va fi convins ca esti multumit cu venitul actual. Riscul in acest caz este acela de a-ti spulbera orice sansa de marire. Pe de alta parte, o solicitare facuta corect, la momentul oportun, nu poate implica decat riscul de a nu obtine marirea. Daca vrei sa-i ceri sefului bani mai multi, o prima conditie este aceea de a-ti fi depasit sarcinile pe care trebuia sa le faci sau sa le fi realizat intr-un termen mai scurt. Trebuie sa dai dovada de realizari peste asteptarile date de fisa postului. Daca indeplinirea sarcinilor a fost facuta si cu o economie la buget sau printr-o metoda mai inventiva, cu atat mai bine.
Cum procedezi?
Nu este suficient sa invoci vechimea sau fidelitatea fata de societate pentru a obtine un salariu mai mare. Firmele platesc performanta. Exista sanse sa obtii o marire salariala doar in companiile care au performat, iar acestea sunt extrem de putine acum. Chiar si in acest caz, exista un grad de precautie foarte mare, deoarece nimeni nu stie cum vor sta lucrurile anul viitor. Solicitarea trebuie facuta sefului direct superior, care o transmite mai departe catre departamentul de resurse umane sau catre directorul general. Trebuie sa-ti faci o analiza prealabila cu toate beneficiile pe care le-ai adus firmei si sa insisti pe aspectele care au adus bani firmei prin implicarea ta directa. Nu trebuie sa insisti pe maruntisuri si nici sa te victimizezi ca muncesti prea mult.
O alta varianta de negociere a cresterii de salariu ar fi aceea ca iti vei asuma mai multe responsabilitati, ca te vei implica mai mult. Marirea de salariu este determinata si de valoarea muncii prestate, desi firmele profita de aceste vremuri de criza pentru a mentine salariile cel putin pe loc, daca nu cumva se gandesc si la o scadere a lor. Asta diminueaza mult sansele de a obtine un plus la salariu, indiferent cat de bun esti.
Pentru a aprecia corect suma pe care sa o soliciti trebuie sa-ti orientezi cercetarile in trei directii: autoevaluare, valoarea ta pe piata si politica firmei.
Marire sau prime?
Avand in vedere actuala situatie economica, cererea unei mariri salariale este o initiativa greu de realizat, dar nu imposibila. Poti obtine anumite beneficii supli-mentare in perioada de criza daca esti bun. Unele firme prefera sa acorde bonusuri de perfor-manta, decat sa se incarce cu costuri fixe suplimentare pe care nu le pot taia peste cateva luni.