Chiar daca vanatoarea este o pasiune de lux destul de costisitoare pe vreme de criza, in Salaj foarte putini vanatori au renuntat de bunavoie la arme
Din evidentele Biroului Arme, Explozivi si Sub-stante Periculoase din ca-drul Inspectoratului de Poltie al Judetului Salaj reiese ca in primele zece luni ale anului in curs au fost savarsite 69 de in-fractiuni, dupa cum urmea-za: 40 de infractiuni privind nerespectarea regimului armelor si munitiei, 13 privind nerespectarea regimului materialelor explozibile si 16 infractiuni s-au comis pe altarul zeitei Diana, adica braconaj cinegetic. Directorul Asociatiei Judetene de Va-natoare si Pescuit Sportiv Salaj, Cristian Crisan afirma ca in acest an pe fondul de vanatoare arondat asociatiei s-au savarsit in jur de 20 de infractiuni de braconaj, ne-respectarea regimului arme-lor si munitiilor, iesirea ne-autorizata in teren. Au fost impuscati capriori, iepuri, fazani, ba chiar si un lup.
Braconaj nocturn cu mai marele vanatorilor
Un caz alarmant de braconaj s-a petrecut in luna august, in apropierea localitatii Boghis. Secretarul Clubului vanatorilor din Carei, Stefan Kohan, a fost prins de catre politisti braco-nand noaptea la lumina farurilor. In masina de teren in care se afla impreuna cu alt vanator, politistii au gasit un caprior jupuit si eviscerat. Kohan si tovarasul sau aveau asupra lor doua arme de vanatoare cu glont, apartinand celor doi, 33 de cartuse calibru 30-06, trei proiectoare, precum si capriorul despre care amin-team. Armele de vanatoare au fost ridicate in vederea expertizarii, iar autoturismul si celelalte bunuri au fost indisponibilizate in vederea con-fiscarii. Celor doi le-au fost intocmitedosare pentru sa-varsirea infractiunilor de braconaj cinegetic, transportul vana-tului dobandit fara respectarea conditiilor legale si uz de arma letala fara drept.
Aproape doua mii de arme
Potrivit Mariei Cristea, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, exista in judet 12 colectionari de arme vechi si rare. Numarul total al armelor care se afla la persoane fizice si juridice este de 1961. 1144 persoane fizice detin 1559 de arme din care 1089 letale si 470 neletale (pistoale cu bile de cauciuc, cu aer comprimat , cu gaze). 35 de persoane juridice detin 327 de arme cu glont si 75 neletale. Referitor la armele neletale, Maria Cristea face precizarea ca acestea pot fi utilizate numai in conditii de legitima aparare sau in poligoane autorizate. In alte imprejurari fapta constiuie infractiune, chiar si atunci cand arma este incercata in curtea de-tinatorului, acesta se poate alege cu dosar penal
Cine are drept de port-arma?
In conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2004 privind regimul armelor si munitiilor “cetatenii romani si straini cu sedere in Romania, care au implinit varsta de 18 ani, pot sa procure arme ne-letale precum si munitia afe-renta, de la orice armurier autorizat sa comercializeze astfel de arme” Pentru utilizarea armelor potentialul beneficia se va adresa Biroului Arme, Explozivi si Sub-stanate Periculoase unde va depune urmatoarele acte pentru permisul de port-arma: certificat de absolvire a unui curs in domeniul armelor, copie dupa cartea de identitate, cazier judiciar, aviz psihologic, certificat medical, doua fotografii 3/4, taxa prevazuta de lege pentru prestarea serviciului. Solicitantul trebuie sa aiba calitatea prevazuta de lege in vederea procurarii armei (vanator, instructor tir, magistrat, ziarist etc)
Vanatori din alte judete ravnesc la fauna Salajului
Cum spuneam, AJVPS Salaj nu a scumpit taxa anuala pentru arma de vanatoare. Directorul asociatiei, Cristian Crisan afirma ca in acest an taxa este mai mica (1050 de lei) fata de 2010 cand taxa era de 1240 de lei. La ultimul test pentru vanatori, din aceasta toamna, la AJVPS Salaj au fost inregistrati 700 de vanatori, iar la alte asociatii de profil din judet inca 200 de vanatori. Cativa pasionati ai vanatului s-au retras din motive de sanatate si si-au vandut armele, iar doi au decedat. Cristian Crisan sustine ca are inscrisi in asociatie si vanatori din alte judete “Au venit la noi, afirma directorul, pentru ca taxa anuala este mai mica decat la alte asociatii, pentru ca detinem un fond bogat de vanat si mai ales pentru ca au vazut multa seriozitate in activitatea noastra de zi cu zi”.