Reintroducerea stagiului militar obligatoriu, precum și trimiterea rezerviștilor pe front în Ucraina sunt teme de discuție false, precizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Reacția vine după ce în spațiul public au apărut astfel de informații, pornite de la o adresă trimisă de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti către medicii de familie din capitală. MApN spune că întocmirea tabelor cu cetăţenii bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 ani care au afecţiuni medicale incompatibile cu serviciul militare este doar o procedură de rutină, fără vreo legătură cu reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

„Într-un limbaj alarmist, postarea în discuţie, care a fost redistribuită semnificativ în diferite platforme social media, acreditează ideea că MApN şi autorităţile statului român fac în ascuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau pentru mobilizarea rezerviştilor militari, care să fie trimişi să lupte în Ucraina. Aceste aşa-zise dovezi nu au nicio legătură cu realitatea”, precizează MApN într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

Potrivit MApN, Direcţiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale şi judeţene în fiecare an, până la data de 1 noiembrie, tabele cu cetăţenii bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 ani care au afecţiuni medicale incompatibile cu serviciul militar.

Pe baza acestor informații, cetăţenii respectivi vor fi scoşi din evidenţa persoanelor cu obligaţii militare şi, în situaţia în care s-ar impune reluarea serviciului militar obligatoriu, în condiţiile prevăzute de lege, aceştia nu vor mai face, din oficiu, obiectul recrutării.

„Justificarea nevoii de transmitere a acestor situaţii statistice poate fi uşor înţeleasă: Executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, aşa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat”, scrie în comunicatul citat de Agerpres.

Ministerul Apărării Naţionale precizează că nu a luat în calcul revenirea la serviciul militar obligatoriu și că se are în vedere doar recrutarea pe bază de voluntariat.

„Drept urmare, procesul de recrutare-încorporare a cetăţenilor care îndeplinesc condiţiile legale pentru a putea fi încorporaţi va avea loc doar în situaţia în care în România va fi decretată una dintre cele trei stări prevăzute de lege, respectiv starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu”, explică MApN.