Indiferenta fata de varstnici
Este destul de cunoscuta problema fostilor salariati ai unor societati care s-au desfiintat cu multi ani in urma si care acum vor sa-si intregeasca drepturile de pensie. Pentru aceasta au nevoie de documente din care sa rezulte stagiul de cotizare la sistemul public de pensii ori diversele sporuri salariale cu caracter permanent. Problema este ca arhivele acelor societati s-au pierdut ori zac nefolosite in diverse depozite si nu este cine sa le elibereze oamenilor adeverintele necesare. Directia Judeteana de Arhive trebuia sa preia toate arhivele de la societatile desfiintate. E singura institutie care poate sa elibereze documente cu valoare practica. Insa nu a facut acest lucru, motivand prin lipsa de spatiu si de personal.

Mii de salajeni purtati pe drumuri
Si in judetul nostru se afla in aceasta situatie mii de persoane, printre care si fostii salariati ai Filaturii de Bumbac Zalau. 350 dintre ei au dat in judecata Directia Muncii, institutie la care se afla in pastrare arhiva Filaturii, obligand-o sa le elibereze copii dupa statele de plata. Potrivit datelor primite de la DMS Salaj, pana acum au fost eliberate extrase dupa statele de plata pentru 200 de persoane, restul fiind in lucru. Din totalul celor care au obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva, 55 nu au depus actele necesare pentru obtinerea extraselor. Insa aceste copii, nefiind eliberate in baza unui temei legal, nu pot fi valorificate de Casa Judeteana de Pensii. Potrivit lui Filonas Chis, directorul CJP Salaj, cea mai usoara solutie ar fi modificarea legii. Acesta din urma a trimis scrisori, in ianuarie 2009, ministrului muncii Marian Sarbu si presedintei Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, prin care amintea situatia in care se afla pensionarii si solicita efectuarea unor demersuri pentru deblocarea ei. Nu a primit nici un raspuns. Saptamana trecuta l-a contactat din nou pe Sarbu referitor la problema arhivelor, iar in data de 15 iunie 2009 i-a scris lui Dan Nica, Ministrul de Interne. „Aceasta stare de lucru isi poate gasi rezolvarea doar la Ministerul Administratiei si Internelor. Trebuie modificata legea arhivelor”, a mentionat Chis.
Pana acum s-au purtat tot felul de discutii, insa la nivel central nu s-a decis nimic concret. Filonas Chis a facut mai multe interpelari pe cand era parlamentar, dar si un amendament la lege prin care a prelungit perioada de depunere a adeverintelor la casele de pensii pana in 2011. E un ragaz. Insa problema persista de ani de zile, timpul trece, iar daca lucrurile se tot taraganeaza in acest fel, exista riscul ca acesti oameni sa nu-si mai poata intregi drepturile de pensie. Si avand in vedere varsta inaintata, unii dintre ei poate nici nu vor mai apuca sa beneficieze de drepturile care le revin. Pe cand va trata, executivul, serios aceasta problema?
Arhivele profita de… portite
O parte din arhiva SC Filatura de Bumbac SA Zalau a fost preluata, in anul 2001, de catre Directia de Munca si Protectie Sociala Salaj. Arhiva contine doar state de plata din anii 1971-1998, respectiv 641 de registre. In prezent, nu exista un act normativ in vigoare care sa stabileasca obligatia Directiei de Munca de a pastra arhiva. Directia Judeteana a Arhivelor Nationale trebuia sa preia, in 2006, arhivele societatilor desfiintate pentru a putea elibera adeverintele necesare pentru recalcularea pensiilor fostilor salariati. Nu a facut acest lucru deoarece legea o obliga sa le preia doar in cazul in care avea spatiu, resurse umane si logistico-financiare necesare. Insa din 2006, Arhivele nu au facut nimic pentru a asigura spatiul ori personalul necesar.