Ar putea fi descoperirea secolului, candidată la premiul Nobel: Controlul ADN-ului uman, în premieră mondială
O echipă de oameni de știință de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, Elveția, care a efectuat un studiu publicat în prestigioasă revistă Nature Metabolism pe 31 iulie 2023, a făcut o descoperire de senzație. Experții au reușit în premieră mondială să controleze ADN-ul uman cu ajutorul electricității, un experiment care ar putea candida la premiul Nobel din domeniu.
Cercetătorii au putut controla ADN-ul uman folosind o nouă tehnologie care ”readuce genele la viață”. Sistemul a stimulat producția zilnică de insulină în doar 10 secunde, cu ajutorul unui curent de 4,5 volți (V), scrie Daily Mail.
Oamenii de știință au reușit pentru prima dată în lume să controleze ADN-ul uman cu electricitate în ceea ce ar putea fi o descoperire extraordinară. O echipă din Elveția a pornit și oprit cu succes genele umane folosind curenți electrici de la două ace de acupunctură, din domeniul medical.
Semnalele stimulatoare au ajutat la activarea genelor producătoare de insulină, create prin folosirea metodelor de terapie genetică, pe care echipa elvețiană le-a dezvoltat în ultimii cinci ani. Cercetătorii au numit noua lor tehnologie „veriga lipsă” pentru terapiile bazate pe gene.
Dar speranța este că această metodă „electrogenetică” ar putea revoluționa tehnologia portabilă – totul, de la dispozitive medicale la trackere de fitness până la proteze – creând o cale cu totul nouă pentru ca dispozitivele electronice să comunice cu corpul uman.
Sistemul, numit „tehnologie de reglare acționată de curent continuu (DC)” (DART), permite comunicarea între sistemele electronice și biologice care au fost „în mare măsură incompatibile” înainte.
„Sistemele electronice și biologice funcționează în moduri radical diferite și sunt în mare măsură incompatibile din cauza lipsei unei interfețe de comunicare funcționale”, a spus echipa din Elveția, în noul lor studiu, publicat luni, 31 iulie 2023, în revista Nature Metabolism.
„Sistemele biologice sunt analogice, programate de genetică, actualizate lent de evoluție și controlate de ionii care curg prin membranele izolate”, au explicat oamenii de știință.
„Sistemele electronice”, au scris ei, în schimb, „sunt digitale, programate de software ușor de actualizat și controlate de electroni care curg prin fire izolate”.
Lucrând la ETH Zürich, o universitate publică de cercetare din Elveția, cercetătorii au dezvoltat un sistem simplu care folosește electrozi de acupunctură aprobați de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și licențiați de US Food and Drug Administration (FDA) pentru a oferi o metodă simplă.
Sistemul lor DART, conform studiului, trebuie să furnizeze doar 10 secunde de curent continuu la 4,5 volți o dată pe zi pentru a stimula producția de insulină suficientă pentru a regla nivelul de zahăr din sânge pentru diabetici.
Sursa: ziare.com