Deblocarea posturilor din sectorul bugetar de către Guvernul României înseamnă șanse pentru 90 de mii de români de angajare într-o instituție de stat, pe posturile vacante, deja bugetate.
Cele mai multe posturi vacante sunt în educație, sănătate și în instituții de forță – Ministerul Educației, unde este nevoie de aproape 22.000 de noi angajați, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – peste 15.000 de posturi libere și Ministerului Apărării Naționale (MApN) – tot 15.000 de posturi.
Ministerul Sănătății, cel mai atractiv domeniu, are nevoie de aproximativ 12.800 de oameni, în timp ce peste 3.800 de posturi sunt disponibile în acest an la Ministerul Justiției, iar alte 3.100, la Ministerul Finanțelor.
Sectorul bugetar reprezintă o opțiune extrem de atractivă pentru cei care își doresc un nou loc de muncă, mai ales că, de la 1 ianuarie, salariile au crescut cu până la 10%. Funcționarii care au în atribuții și implementarea proiectelor cu fonduri europene primesc suplimentar un spor de 50 la sută, indiferent de numărul de proiecte în care sunt angrenați.
Cheltuielile cu salariile bugetarilor, în 2022, au ajuns la 7,7% din PIB, în acest moment fiind activi peste 1,25 de milioane de angajați la stat.