Numarul functionarilor care beneficiaza in 2009 de dreptul la prime de vacanta este de aproximativ 258.000 de persoane, respectiv magistrati si personal auxiliar din justitie, functionari din autoritatile centrale si locale, politisti si functionarii din administratia penitenciarelor, potrivit MFP.
De dreptul de a beneficia de prime de vacanta beneficiaza in principal magistratii si personalul auxiliar din sistemul justitiei (grefieri), functionarii publici din institutiile si autoritatile publice de nivel central (toate ministerele si institutiile din subordinea acestora, precum si alte organe de specialitate ale administratiei centrale), si local (consilii judetene, consilii locale si alte institutii din subordinea acestora), politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, se arata intr-o informare a Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Institutia arata ca in perioada 2001-2006 au fost introduse actiuni in instanta, individual sau prin intermediul organizatiilor sindicale, prin care majoritatea salariatilor mentionati anterior au castigat dreptul la acordarea primelor de vacanta pe toata perioada pentru care acest drept a fost suspendat, precum si pentru viitor. „Avand in vedere aceste aspecte, pentru inlaturarea inechitatilor create intre persoanele care au obtinut prima de vacanta in instanta, reprezentand majoritatea salariatilor care aveau acest drept stabilit prin lege si persoanele care nu s-au adresat instantelor, incepand cu anul 2007 acest drept nu a mai fost suspendat. Prin O.U.G. nr. 146/2007 s-a aprobat plata esalonata in trei transe in cursul anului 2008 a primelor de vacanta restante din perioada 2001-2006 pentru personalul care nu a obtinut titluri executorii”, potrivit informarii Ministerului Finantelor Publice. Astfel, efortul bugetara totalizat anul trecut suma de 795,2 milioane lei, dintre care 541,7 de milioane lei de la bugetul de stat, 183,5 milioane lei de la bugetele locale si 70 milioane lei de la institutiile subventionate.
Referitor Ministerul Educatiei, Cercetarii si lnovarii, pentru functionarii publici din acest minister a fost alocata suma de 2,142 milioane lei pentru prime de vacanta, in contextul in care legea privind statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare, nu contine prevederi referitoare la acordarea acestui drept. „Tinem sa precizam ca in contractele colective de munca exista precizari care permit acordarea primei de vacanta din veniturile proprii ale consiliilor locale. Astfel, de exemplu, in contractul colectiv de munca la nivelul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti se prevede ca «toti salariatii din invatamant pot primi o prima de vacanta in cuantumul salariului de baza din luna anterioara, care se acorda cu indemnizatia de concediu, iar fondurile vor fi asigurate din veniturile proprii ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti»”, arata reprezentantii MFP.
In contextul acestei legislatii, unele instante de judecata au hotarat acordarea dreptului la prime de vacanta, ca urmare a unor actiuni introduse de mai multe sindicate, precum si de cadre didactice in nume individual, cu motivatia ca acestia sunt discriminati fata de restul personalului bugetar care are reglementate in mod expres aceste drepturi prin legile de salarizare.
In ceea ce priveste situatia de la Ministerul Finantelor Publice, prima medie bruta este de 1.734 lei, iar suma neta de 1.309 lei, in contextul in care exista 31.834 de functionari publici raportat la cele 34.114 de posturi bugetate in cadrul institutiei si a celor din subordine. Suma totala alocata pentru aceste prime, stabilita prin ordonanta de rectificare a bugetului, este de 55,2 milioane de lei.
In acelasi timp, ordonanta de rectificare a bugetului, din luna aprilie, prevede diminuarea cheltuielilor de personal ale Ministerului Finantelor cu 49,914 milioane lei fata de prevederile legii bugetului de stat pe anul 2009. „Pentru a ne incadra in noile cheltuieli bugetare, in afara blocarii unor posturi vacante, conducerea ministerului a mai luat si alte masuri (…), precum neacordarea salariului de merit in anul 2009 (potrivit legii, 20% din numarul total al functionarilor publici si 15% din personalul contractual dintr-o institutie, pot beneficia de salariu de merit in cuantum de 15% din salariul de baza), diminuarea indemnizatiilor de conducere pentru personalul cu functii de conducere in procent de minim 10%, reducerea sporului de manager public cu 10 – 30% si a celui pentru persoanele desemnate sa efectueze controlul financiar preventiv propriu cu 5 – 10%, precum si pentru personalul din categoria auditorilor interni cu 5 – 10%”, se mentioneaza in informarea MFP.
Ministerul a mai decis diminuarea indemnizatiei de sedinta pentru membrii Comitetului pentru Audit Public Intern de la 20% la 1% din echivalentul salariului brut al unui secretar de stat, reducerea indemnizatiei membrilor comisiei de disciplina, de la 15% la 1%, a membrilor comisiei de concurs sau de solutionare a contestatiilor de la 20% la 1%, scaderea numarului functiilor publice de conducere la nivelul aparatului propriu cu 21 functii, iar la nivelul unitatilor subordonate cu 997 functii.
Aproximativ 258.000 de persoane au dreptul sa primeasca prime de vacanta
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...