În aproximativ o lună de zile, aproape o mie de zălăuani au depus cereri pentru a primi de la primărie ajutorul de încălzire. În evidențele administrației locale figurează în acest moment 775 de cereri pentru gaz, 23 de cereri la energie electrică și 118 cereri de ajutor pentru încălzirea cu combustibili solizi.

Primăria municipiului Zalău, prin Direcția de Asistență Socială, a demarat în 17 octombrie, acțiunea de preluare a cererilor pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței. Sunt eligibile familiile al căror venit mediu lunar net nu depășește 1.386 lei/persoană, iar în cazul persoanei singure venitul e până în suma de 2.053 lei, cu condiția să nu dețină nici unul din bunurile prevăzute de lege și în cazul acordării venitului minim garantat.

Sunt necesare, pentru a depune cererea, actele de identitate, cele de stare civilă, adeverințe cu veniturile realizate în luna anterioară, document din care să rezulte calitatea de proprietar sau chiriaș a locuinței, copie după cartea de imobil, în cazul locuințelor sociale sau de necesitate; factură de la E-ON Gaz, Electrica, ENEL sau alt furnizor de energie, după caz; certificat de înmatriculare pentru posesorii de autovehicule (copie); declarație privind acordul de utilizare a datelor personale.

Cuantumul lunar al ajutoarelor pentru încălzirea locuinței este cuprins între 25 lei și 250 lei la încălzirea cu gaze naturale, între 50 lei și 500 lei la încălzirea cu energie electrică, între 32 lei și 320 lei pe lună pentru persoanele sau familiile care folosesc combustibili solizi sau petrolieri, în funcție de veniturile pe membru de familie. Sprijinul financiar se acordă prin aplicarea reducerii din factura de consum sau titularilor, în cazul cererilor pentru încălzirea cu combustibili solizi sau petrolieri.

De menționat că familiile şi persoanele singure ale căror venituri sunt de până la 1.386 lei în cazul familiei, respectiv până la 2.053 lei în cazul persoanei singure, beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică (în situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună), 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale, 10 lei/lună pentru consumul de energie termică, 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe tot parcursul anului. Se reduce din factura la utilități pentru energie electrică, gaze naturale și energie termică și se dă direct titularului, în cazul celor care folosesc combustibili solizi sau petrolieri.