Aprilie, in vii si livezi
Campania viticola de primavara inregistreaza un varf de lucrari care se cer efectuate in timp util si cu respectarea regulilor tehnice. In aceasta perioada se termina plantatul vitelor in masiv si se completeaza golurile aparute cu vite viguroase din soiurile plantate initial. Se planteaza la ghivece rezerva de vite destinata plantarii golurilor din timpul ve-rii, se termina instalarea spalierilor din viile de anul doi si se infiinteaza culturile intercalate de legume: salata, mazare de gradina, fasole de gradina, spanac, fasole boabe.
In viile pe rod, dupa termi-narea lucrarilor fitotehnice la burtuci, se executa afanarea adanca pe solurile usoare, cu afanatorul cu gheare, cu plugul fara cormane, in agregat cu grapa pentru maruntirea solului.
In livezi se incheie taierile de fructificare la speciile pomicole.
Dupa trecerea ingheturilor si temperaturilor scazute, acolo unde s-au efectuat taierile la cais si piersic, cu lasarea de ramuri de rezerva, se fac corecturile necesare, ocazie cu care se lasa incregatura normala de formatiuni fructifere pe pom. Taierile anuale la piersici sunt obligatorii avand in vedere ca fructifica mai ales pe ramuri mixte si lungi, in varsta de un an.
Taierile de regenerare se aplica pomilor din plantatiile imbatranite. Acestea se exe-cuta in vederea refacerii coroa-nelor, de a stimula pornirea de noi cresteri si garnisirea acestora cu formatiuni noi de rod.
In functie de incarcatura cu muguri de rod se administreaza ingrasaminte organice si o treime din ingrasamintele azotoase.
Se verifica si se completeaza gramezile cu materiale fumigene pentru prevenirea pierderilor cauzate de brume si ingheturi tarzii.
