Guvernul a aruncat bomba austeritatii, lovind deopotriva in toate categoriile sociale. Dupa ce ani la rand s-au ferit de masuri nepopulare, devedind o totala ineficienta economica, in contrast cu eficienta in acapararea de voturi, actualul guvern propune o scadere drastica a nivelului de trai, intr-un moment in care cei mai multi romani nu credeau ca se poate si mai rau.
Reactii ale politicienilor salajeni
LIBERALII SALAJENI CER UN GUVERN TEHNOCRAT
„Scaderea taxelor este solutia pentru iesirea din criza, nu scaderea cheltuielilor”, sustine deputatul Mirel Talos
Partidul National Liberal pregateste o motiune de cenzura prin care va cere demiterea actualului Guvern si formarea unuia nou, cu ministri si prim-ministru tehnocrati – a anuntat vineri intr-o conferinta de presa vicepresedintele PNL Salaj, Dorel Oros. Liberalul salajean a argumentat initiativa prin faptul ca incompetenta Guvernului Boc de a gestiona criza si masurile anuntate de presedintele Traian Basescu „au paralizat viata economica a Romaniei”. Noul guvern tehnocrat ar urma sa aiba doar sapte ministere, cu opt mai putin decat cel actual, si ar avea ca mandat mentinerea in acest an a TVA si a cotei unice de impozitare. Din 2011, liberalii propun reducerea cotei unice de la 16 la suta la 10 la suta, iar in privinta functionarilor publici, ei propun existenta unui angajat la 50.000 de locuitori (dupa modelul francez), ceea ce, potrivit lui Oros, „ar duce la o economie de 60 de milioane de euro pe luna, fiind rezolvata, astfel, problema deficitului bugetar”. Penelistii conditioneaza, de asemenea, sustinerea unui astfel de guvern si de reducerea numarului de angajati din agentiile guvernamentale, la o treime fata de nivelul actual. Pe langa reducerea cotei unice de impozitare, deputatul liberal Mirel Talos a mai avansat si reducerea TVA, cu diminuare suplimentara in domeniul constructiilor (considerate de acesta drept motor al relansarii economiei), dar si scaderea contributiilor la asigurarile sociale. (O.M.)
AVEAM ALTERNATIVE PENTRU IMPRUMUTURI IN LOCUL FMI
„FMI este deranjat vizibil ca banii imprumutati nu au avut destinatia convenita initial”,
spune Gheorghe Pop.
Asa cum aprecia vineri presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc, ar fi fost cateva solutii pentru reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor, inainte de cele avansate de Traian Basescu. Primele dintre acestea puteau fi: renuntarea la cota unica de impozitare, reevaluarea personalului bugetar, a cheltuielilor nejustificate, incepand din administratia prezidentiala pana la ultima primarie.
Senatorul social-democrat Gheorghe Pop sustine ca „a fost un semnal foarte dur din partea FMI cu privire la cheltuirea banilor. Acestia nu au fost utilizati asa cum s-a stabilit initial si am avut o cadere economica mai mare decat cea prognozata de FMI. Reprezentantii fondului sunt deranjati vizibil ca banii imprumutati nu au avut destinatia convenita initial. Cred ca noi am fi avut alte solutii si nu faceam gestul acesta. De la inceput nu imprumutam bani de la FMI. Putea fi utilizata, ca prima alternativa, o parte din rezerva BNR, care in prezent este de 30 de miliarde de euro. Mai era si alta optiune, dar din pacate am abandonat relatiile cu China si Japonia. Variante de rezerva puteau fi si acordurile internationale de imprumut cu aceste tari, inainte de impumutul de la FMI. Populatia va simti efectele acestor masuri peste o luna si jumatate, cand ma astept la ce-i mai groaznic”.
AJUTOARELE SOCIALE SUNT O PROBLEMA
„Mii de asistati sociali se plimba in masini de lux si beneficiaza de banii publici”, subliniaza Lucian Bode.
Reprezentantii democrat-liberalilor salajeni au explicat vineri ca masurile dure propuse de Traian Basescu sunt menite sa tina Romania pe „drumul de restructurare si de reducerea cheltuielilor”. Potrivit secretarului de stat Andrei Todea, aplicarea primelor variante discutate saptamana trecuta, respectiv „cresterea TVA-ului la 25 la suta si a cotei unice de impozitare la 20 la suta producea mai multa panica. Fiscalitatea excesiva ar fi impovarat si mai mult economia si sectorul privat, ducandu-l la faliment”. Varianta prezentanta de presedintele Traian Basescu, a precizat fostul prefect al Salajului, „era unica posibilitate care sa nu afecteze mediul economic si care in acelasi timp sa faca reforma in sistemul bugetar”. Pe de alta parte, Andrei Todea a invocat volumul mare de cheltuieli derulate prin cele 16 programe sociale. „La nivel national, in asistenta sociala lunar se emit 12,5 milioane de decizii cu caracter social”. Din acest motiv, deputatul PDL de Salaj Lucian Bode a propus o mai stricta analiza a dosarelor sociale, sau chiar renuntarea la ajutorul social stipulat prin Legea 416. „Personal, cred ca „in perioada de criza Legea 416 ar trebui sa fie suspendata pentru ca incurajeaza nemunca”. Presedintele PDL Salaj Lucian Bode nu este de acord ca „mii de asistati sociali, care se plimba in masini de lux, sa beneficieze de banii publici”.
Masurile salveaza investitiile?
Senatorul salajean al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania Fekete Andras a admis ca „se stia de mult ca vor fi luate anumite masuri, ca si in alte tari. Dar a fost un soc, pentru ca nimeni nu s-a asteptat sa fie atat de dure, sa se atinga de pensii si somaj. Numai in anii treizeci s-a mai recurs la astfel de masuri. Deocamdata nu se stie exact cum vor fi toate aceste masuri puse in practica. Cu certitudine nivelul de trai va scadea, dar astfel vor fi salvate investitiile si firmele, care contribuie la buget si asigura locuri de munca”.