Serviciul de Telecomunicatii Speciale a lansat vineri, 15 februarie, aplicatia de urgenta „Apel 112” pentru telefoane mobile care permite transmiterea coordonatelor GPS la momentul initierii apelului catre Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112, potrivit STSNET.ro. 

rn

Pe baza informatiilor de localizare, interventia agentiilor specializate, respectiv a Serviciului de Ambulanta, Politie, ISU-SMURD, Jandarmi si Salvamont este mai rapida si mai eficienta, crescand astfel sansele de salvare ale apelantului.
Aplicatia permite transmiterea localizarii apelantilor 112 atunci cand apelul de urgenta este generat dintr-o retea nationala de telefonie mobila. Utilizarea aplicatiei presupune activarea si existenta serviciilor de date (acces Internet) si a serviciului de localizare (GPS) ale telefonului mobil. in lipsa serviciului de date, pozitia apelantului va putea fi totusi comunicata operatorului 112 in timpul conversatiei telefonice pentru ca aplicatia permite afisarea coordonatelor GPS.
Aplicatia „Apel 112” este gratuita si poate fi descarcata si instalat? pe telefonul mobil din magazinele de aplicatii Google Play si App Store. Aplicatia este compatibila cu telefoanele mobile cu sisteme de operare Android si IOS. Versiunile minime suportate de sistemele de operare ale telefoanelor mobile sunt IOS 5 si Android 4.4.
Pentru a putea folosi aplicatia intr-un caz de urgenta, utilizatorul trebuie sa introduca in aplicatie numarul sau numerele de telefon, in cazul in care in telefonul mobil sunt doua cartele SIM cu servicii de date active.
in Salaj, in anul 2018, prin aplicatia 112 au fost primite 10.535 de apeluri de la cetateni, cu 41% mai multe decat anul precedent, rezultand o medie de 29 apeluri pe zi. Dintre apelurile primite 41% au fost in mediul urban, respectiv 59% in cel rural. in proportie de 44% (4.631), apelurile nu au constituit urgente sau sesizarile nu au intrat in competenta de solutionare a Politiei. in urma apelurilor primite de la cetateni, politistii au intervenit efectiv in 5.904 cazuri, iar intr-un procent de 20% dintre acestea, urgentele sesizate nu s-au confirmat, motiv pentru care au fost aplicate 288 de sanctiuni contraventionale pentru apelare falsa ori abuziva, potrivit Inspectoratului de Politie Judetean Salaj.