Apicultura salajeana se duce si ea de rapa

imagine-articol0_52951

 

M-am intalnit zilele acestea cu o mai veche cunostinta, Gheorghe Ursente, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Salaj. Firesc l-am intrebat despre cei aproape o suta de stupi pe care ii are la Cheud, despre productia de miere recoltata anul acesta, despre perspective de viitor. Din capul locului, omul mi-a spus ca vrea sa renunte la jumatate din familiile de albine, ipentru ca nu mai meritai.
Explicatiile pentru ce merge prost n-au intarziat sa vina de la Ursente, un apicultor cu multa experienta, care a trudit mult in domeniu.
„De vreo trei ani incoace, zice trist Ursente, salcamii au fost afectati de ingheturile tarzii de primavara. Florile lor nu au mai avut polenul necesar pentru albine. Asa ca a trebuit sa le hranesc artificial, ceea ce m-a costat milioane de lei. N-am scos nici trei kilograme de miere de pe o familiei, zice suparat presedintele ACA Salaj.”
O alta problema care il determina pe Ursente sa renunte la o parte din numarul de stupi este aceea ca statul nu si-a tinut promisiune privind ajutorul de minimis. „La inceputuri ni s-a promis 45 de lei pe familia de albine, Apoi suma a fost redusa la 15 lei, ca in final sa ni se spuna ca nu sunt prevazuti bani pentru ajutorul de minimis pentru anul acesta in Programul National Apicol. Pe langa ca ne vitregeste natura cu capriciile ei, ne mai batjocoreste si statul.” Multi crescatori de albine din asociatia pe care o conduc spun ca vor renunta la aceasta indeletnicire, care in ultima vreme nu le aduce nici un profit.  stop_coloana
Nu in ultimul rand, Gheorghe Ursente este nemultumit de faptul ca piata nationala a mierii este invadata de produse contrafacute, iar mierea autentica nu este apreciata la adevarata sa valoare ca si calitate si pret. in marile magazine din tara si, evident, si din Zalau apar tot felul de produse apicole. si aici ma refer la miere cu etichetare falsa. Pe eticheta scrie miere de albine, iar in realitate continutul este un surogat de glucoza industriala, melasa de zahar, praf de porumb, colorant si gelatina. Dar pe eticheta scrie miere naturala de tei, salcam, poliflora etc. E o batjocura la adresa consumatorului. Alarmant e faptul ca cei care se ocupa de calitatea mierii trec cu vederea aceste grosolane falsificarii mai spune Ursente.
Daca chiar presedintele apicultorilor salajeni este nemultumit de situatia din domeniul apicol, atunci ce sa mai zicem de stuparii de rand? Daca cei indrituiti sa vegheze la perpetuarea albinaritului pe plaiul mioritic dorm in papuci, sa nu ne mire faptul daca intr-o zi ne vom trezi cu gradinile fara rod din lipsa polenizarii.