Apicultorilor le mor albinele

Protejarea efectivului de albine este una din marile probleme cu care se confrunta apicultorii din Salaj si din intrega tara. Zilele trecute ne-a vizitat la redactie Gheorghe Ursente, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Salaj. Din vorba in vorba am ajuns la una dintre cele mai arzatoare probleme ale momentului, mortalitatea albinelor. Cu tristete, Ursente afirma ca in aceasta iarna a fost o mortalitate sporita a familiilor de albine.
Salajul este unul dintre cele mai importante judete dupa ponderea apicola. La un moment dat s-a situat pe locul I la nivel national privind cantitatea de polen recoltata. Anul trecut s-a situat pe locul cinci pe tara si locul doi pe Transilvania privind profitul apicol. Chiar daca utimii trei ani au fost vitregi pentru stuparii salajeni, ei au reusit sa se mentina la cote acceptabile.
Despre mortalitatea crescuta la stupinele salajene, Ursente este de parere ca sunt mai multe cauze. Pe primul loc ca si cauza a mortalitatii albinelor, Ursente pozitioneaza inputurile agricole neprietenoase cu efectivele stupului, facand referire mai ales la tratamentele cu neonicotinoide, unde dezbaterea este foarte ampla.
Am luat legatura si cu Traian Groza, seful Oficiului Fitosanitar Salaj. Acesta a precizat ca tratamentul cu neonicotinoide dureaza 105 zile, din 1 februarie pana in 16 mai. Aceste substante se aplica la semintele de porumb si floarea soarelui, dar trebuie semanate cu semanatori speciale, sa nu ramana samanta pe sol. Persoanele fizice nu au voie sa trateze semintele cu neonicotinoide. Tratamentul se efectueaza de unitati specializate. Daca se respecta aceste conditii, albinele nu au de suferit a spus Groza.
Directorul Directiei pentru Agricultura Salaj, Valentin Duca, spune ca problema neonicotinoidelor se discuta la nivel european. Chiar in aceste zile s-au primit anumite instructiuni de la Ministerul Agriculturii privind folosirea substantelor toxice in agricultura. Cultivatorii de porumb se plang ca fara tratamente recolta le este distrusa de viermele sarma, apicultorii se plang ca le mor albinele. La capatul fiecarui lot semanat cu seminte tratate, fermierul este obligat sa puna o placuta cu indicatia substantei folosite.
Apoi, ne spune Ursente, a doua cauza a mortalitatii albinelor este Varroa jacobsoni, parazitul „vampir” al albinelor, care a devenit rezistent la tratamentele vechi si care produce mortalitate din cauza ca tratamentele disponibile sunt insuficiente si nu intotdeauna corect aplicate. Si, nu in ultimul rand, folosirea de siropuri si indulcitori procurate de la persoane neautorizate scurteaza viata albinelor.
Noi, apicultorii salajeni am tras un semnal de alarma in privinta mortalitatii albinelor. Trebuie gasite solutii pentru a stopa acest fenomen, spune Ursente.