Virgil Turcas nu vede cu ochi buni decizia lui Tiberiu Marc de a descentraliza programul de acordare a fructelor pentru scolari.
Derularea programul „Fructe in scoli” nu conteneste in a starni dispute intre oficialii judetului. Ieri a avut loc o intalnire de lucru a Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), Filiala Salaj, la care au participat primari din judet, prefectul Alexandru Vegh, presedintele Consiliului Judetean Salaj (CJS), Tiberiu Marc, si cativa sefi ai institutiilor publice deconcentrate. Decizia luata la sfarsitul lunii august de Consiliul Judetean Salaj de a descentraliza programul de acordare a fructelor pentru elevii din clasele I-VIII, transferand primariilor responsabilitatea achizitionarii merelor, a primit aviz negativ din partea lui Virgil Turcas, directorul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Salaj.
Turcas plange de mila primarilor
Directorul APIA , Virgil Turcas, a pornit un razboi cu Tiberiu Marc pe seama derularii programului „fructe in scoli”. Fara ca primarii sa obiecteze in privinta deciziei CJS, Turcas le-a plans de mila. „Era nevoie de o singura cerere, nu de 41. Discutam de absortie de fonduri europene, daca se dorea externalizarea, trebuia sa se faca la sfarsitul anului scolar, nu acum. Procedurile sunt greoaie, iar cheltuielile vor fi mult mai mari. Sunt tot felul de cerinte tehnice, cum ar fi buletinele de analiza, greutatea merelor, calitatea lor. Fiecare primarie va avea nevoie de cel putin o persoana cu studii economice pentru accesarea fondurilor, iar Directia de Sanatate Publica (DSP) va trage la raspundere pentru calitatea merelor. Ar fi bine daca s-ar razgandi Consiliul Judetean. In plus, primarii au bani pentru achitarea proiectelor pana la decontare? Va avertizez ca vor fi probleme. Si anul trecut, primul mar a intrat in scoala abia pe cinci ianuarie”, a declarat Virgil Turcas.
Marc nu cedeaza. Prefectul il sprijina
Tiberiu Marc sustine ca nu a dorit sa scape de o grija atunci cand a hotarat descentralizarea programului destinat elevilor de gimnaziu, ci a avut doua motive foarte bine intemeiate: incurajarea producatorilor locali de mere si evitarea blocajului in tot judetul a distributiei de mere in cazul in care furnizorul nu poate onora contractul. „Nu am vrut sa ne scapam de o grija! Anul trecut am incheiat contract cu un furnizor ce nu a putut onora contractul si n-am distribuit mere in tot judetul. Domnule director, eu inteleg ca doriti sa aveti un singur partener, nu 61! Asta e cea mai mare problema! Sumele nu sunt o problema, vor ajunge la primarii exact atat cat e nevoie. Daca dumneavoastra credeti ca producatorii de mere din Salaj n-au decat sa faca borhot din ele si nu pot sa le valorifice, atatea cate sunt… Merele pe care le-am dat anul trecut erau din Polonia, nu asta ne dorim! Anul trecut ne-am intalnit si cu producatorii si sunt dispusi sa accepte . Transmiteti un singur mesaj: sunteti prea slabi si prea prost pregatiti ca sa puteti duce un asemenea proiect; primariile s-ar putea sa va creada”, a replicat dur seful judetului. Prefectul Alexandru Vegh a intervenit ca mediator intre cele doua institutii si are convingerea ca trebuie incurajati producatorii salajeni. Acesta a precizat ca trebuie sa se faca sugestii pentru simplificarea procedurilor pe viitor si a fost de acord cu Tiberiu Marc asupra conditiilor la care au fost supusi procesatorii de carne si de lapte din judet si la care sunt supusi producatorii de fructe. „Sa nu respingem din start acesta decizie, iar experienta laptelui si cornurilor pentru elevi a dovedit ca este mai bine sa mergem pe mana producatorilor locali”, a conchis prefectul.