Doctorii fac apel la cetatenii romani sa se inscrie in Registrul donatorilor si sa contribuie la salvarea altor vieti. Oricine este sanatos poate sa o faca. Peste 35 de milioane de potentiali donatori sunt inscrisi in registre, din 55 de tari. Doar 66 de mii sunt romani.
Orice persoana sanatoasa cu varsta intre 18 si 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar inscrierea in Registrul Donatorilor se poate face pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, completand un formular cu datele personale de contact.
Ca sa va inscrieti in registru, trebuie sa va programati la un centru al donatorilor de celule stem hematopoietice. Vi se va recolta sange pentru analize dupa ce sunteti consiliati. Exista si o varianta mai simpla: completati un formular online si primiti o trusa de recoltare acasa. Cand sunteti identificat drept compatibil cu un pacient, sunteti contactat. Vi se fac analize suplimentare și puteti dona celule stem hematopoetice.
"Pentru donatori nu este nici greu, nici dureros. Este o interventie intr-adevar usor invaziva, dar nu dureroasa. Dar, punand in balanta de fapt ca vom salva o viata, atunci durerea nu mai exista. Important este sa ne dorim acest lucru, pentru ca in Romania nu prea exista cultul donarii de organe, de celule si atunci este nevoie sa mediatizam acest lucru, sa ajungem si noi din urma tarile educate din punct de vedere sanitar si, gandindu-ne ca vom salva vieti, fiecare isi poate face un test cu un chit la cerere, pe care noi il vom pune la dispozitie, un raclaj in cavitatea bucala, care poate fi trimis la laborator pentru a fi incadrat din punct de vedere genetic in lista donatorilor", a explicat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer. Testul este gratuit si este pus la dispozitie de Federatia Asociatiei Bolnavilor de Cancer cu sprijinul sponsorilor.
Potrivit acestuia, in Romania, un astfel de transplant se poate face la Institutul Fundeni si la Spitalul Universitar, "in mod gratuit", costurile pentru o astfel de interventie in strainatate ajungand, in urma cu zece ani, la 150.000 de euro.