Dacă ar fi să parafrazăm sloganurile din mass-media despre ce dăunează sănătăţii, am putea spune, cu mâna pe inimă, că cititul nu dăunează sănătăţii. Dimpotrivă, contribuie foarte mult la sănătatea mintală a celor care mai au încă obiceiul lecturii.
Dar pentru că trăim vremuri în care şi sănătatea fizică e pusă în pericol de noul Coronavirus, Biblioteca Judeţeană Sălaj s-a gândit să elimine orice risc de îmbolnăvire şi a achiziţionat recent şi este deja funcţional la secţia de împrumut pentru tineri şi adulţi un sterilizator de cărţi şi documente pentru dezinfectarea tuturor cărţilor împrumutate.
„Cărţile sunt dintotdeauna purtătoare de virusuri şi bacterii. Acum, când există şi ameninţarea COVID-19, ne-am gândit la siguranţa cititorilor şi angajaţilor şi am achiziţionat un sterilizator pentru cărţi. Dacă înainte aşteptam o săptămână pentru a fi siguri de dezinfectarea cărţilor împrumutate, acum ea se face într-un minut cu acest aparat. De aceea, îndemnul meu pentru public este să vină cu mai multă încredere la bibliotecă, pentru a împrumuta cărţi”, susţine Florica Pop, managerul Bibliotecii Judeţene Sălaj.
Sterilizatorul este unul de ultimă generaţie şi a costat 35.000 de lei. Acesta elimină în mod eficient viruşii, bacteriile, microorganismele (paraziţi, acarieni, ciuperci, mucegaiuri) care se pot aşeza pe cărţi şi documente – atât pe coperţi, cât şi în interiorul acestora, înlăturând totodată şi particulele fine de praf.
Acţiunea dezinfectantă rezultă din iradierea cu raze ultraviolete, dublată de suflarea, aspirarea şi filtrarea unui jet de aer care, pe lângă eliminarea particulelor fine, realizează şi răsfoirea cărţilor şi a documentelor legate sau îndosariate, pentru a permite acţiunea razelor ultraviolete în interiorul acestora.
Spre deosebire de alte metode de sterilizare pe baza de substanţe chimice biocide (formaldehidă, amoniac, xylen), care prezintă toxicitate pentru om şi chiar potenţial efect cancerigen, acţiunea sterilizatorului de la Biblioteca Judeţeană este complet sigură, eficientă şi fără riscuri pentru personalul operator sau pentru clienţi. Echipamentul deţine toate certificările necesare (raport test bactericid de 99.9%, testul de anduranţă on-off al lămpii de UV, ISO 9001, ISO 14001).
Timpul recomandat pentru o operaţiune de dezinfectare este de un minut. În perioada de aşteptare, clientul sau operatorul poate urmări pe ecran clipuri video promoţionale, instructive, informative, etc.
Florica Pop a adăugat faptul că instituţia intenţionează să achiziţioneze încă două aparate, pentru secţia de copii şi sala de lectură, cu un preţ estimat de 25.000 de lei pentru o bucată. Cu cele trei aparate urmează a fi apoi sterilizat întreg fondul de carte al bibliotecii.