Un proiect in valoare de peste 530 de miliarde de lei vechi fereste de inundatii populatia din avalul acumularii Varsolt si asigura o apa de calitate mai buna pentru localitatile alimentate de aici.
Reprezentanti ai Ministerului Mediului si ai Directiei Apelor Somes – Tisa Cluj s-au aflat ieri la Varsolt pentru a receptiona lucrarile de punere in siguranta a acumularii de acolo. Proiectul a fost demarat in martie 2008 si a vizat patru mari categorii de lucrari: lucrari menite sa asigure o imbunatatirea barajului in exploatare, amenajari antierozionale ale conturului acumularii, lucrari de amenajare a afluentilor cu scopul de a reduce aluviunile transportate in lac si investitii in reabilitarea sistemului de monitorizare a acumularii, rezultand un sistem performant de avertizare – alarmare a populatiei din aval in situatii de urgenta. Toate acestea au costat, in final, peste 53 de milioane de lei (peste 530 de miliarde de lei vechi), suma fiind asigurata de Ministerul Mediului prin fonduri de la Banca Mondiala. Dupa cum ne-a asigurat reprezentantul beneficiarului – Directia Apelor Somes – Tisa, directorul Mircea Itu, „lucrarile au fost realizate, folosindu-se materiale, utilaje si tehnologii de ultima generatie, de catre un consortiu format din societatile Hidroconstructia SA Bucuresti, sucursala Cluj, si Hidepito Soletanche Bachy din Ungaria”.
Potrivit purtatorului de cuvant al Sistemului de Gospodarire a Apelor Salaj, Dorina Olar, pentru populatie, proiectul receptionat ieri inseamna, dincolo de reducerea pericolului de inundatii aval de acumulare, si beneficii legate de calitatea si cantitatea apei din Varsolt. Astfel, prin amenajarile de pe afluenti se reduce transportul de aluviuni in lac, rezultand o apa de o calitate mai buna, in timp ce prin lucrarile la baraj se poate retine un volum mai mare de apa in acumulare, fapt ce pune la adapost de seceta cei peste 70.000 de salajeni ce au ca sursa de apa potabila acest lac.
Salvati de la izolare
Deloc de neglijat sunt si beneficiile aduse locuitorilor din amonte prin lucrarile de amenajare. Dupa cum exemplifica seful sistemului hidrotehnic Crasna, inginerul Petrica Stroi, amenajarea Vaii Priei i-a salvat pe locuitorii din satul cu acelasi nume de la izolare. Si asta deoarece valea reprezinta, totodata, si principala cale de acces la gospodarii, iar continua adancire a albiei a dus la suspendarea malurilor, facand imposibila circulatia localnicilor cu atelaje sau autovehicule.