Apa din barajul de acumulare de la Vârșolț este foarte poluată. Mărturisirea este făcută tocmai de unul dintre directorii Companiei de Apă Someș S.A..
Într-un interviu acordat publicației în limba maghiară atlatszo.ro, Victor-Lucian Croitoru, director de comunicare al Companiei de Apă Someș, a declarat că apa lacului care alimentează județul Sălaj este foarte poluată, din cauza lucrărilor agricole.
“Lacul este înconjurat de câmpuri agricole, unde culturile sunt tratate cu pesticide. Acestea se infiltrează în pământ și de acolo în rezervorul de apă, iar curățarea apei lacului costă foarte mulți bani”, scrie publicația, citându-l pe directorul companiei.
În același interviu, Victor-Lucian Croitoru a vorbit și despre aducțiunea de apă din lacul Tarnița, la robinetele sălăjenilor. Odată finalizată, va fi cea mai lungă magistrală de apă din România. Se va întinde pe 168 de kilometri, cu 150 de kilometri de ramificații adiționale, aproape 2.500 branșamente, construirea a 5 stații de pompare și 7 rezervoare cu o capacitate totală de 1.300 metri cubi.
În județul Sălaj, proiectul vizează 98 de localități din 43 de unități de administrativ-teritoriale: Zalău, Șimleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei, Creaca, Mirșid, Hereclean, Pericei, Zimbor, Sînmihaiu Almașului, Dragu, Hida, Românași, Agrij, Buciumi, Surduc, Cristolț, Băbeni, Letca, Lozna, Someș-Odorhei, Năpradea, Sălățig, Meseșenii de Jos, Vârșolt, Crasna, Bănișor, Horoatu Crasnei, Cizer, Nușfalău, Boghiș, Valcău de Jos, Halmășd, Ip, Marca, Măeriște, Camăr, Carastelec, Sărmășag, Bobota, Almașu, Fildu de Jos, Bălan.
Valoarea totală a investițiilor din județul Sălaj este de peste 166 milioane euro. Lucrarea ar urma să fie terminată până la finalul acestui an.
sursa foto: atlatszo.ro/Karola Bilibók