Începând cu anul școlar 2024-2025, elevii din clasa pregătitoare până în clasa a XII-a, dar și copiii din grupele mijlocii și mari, vor fi obligați să aibă un portofoliu personal pentru alegerea carierei.
Acest portofoliu va conține toate rezultatele școlare din învățământul preșcolar și preuniversitar: recomandări de la consilierul școlar, rezultatele la evaluările naționale, diplome și certificate de la diverse evaluări, concursuri și olimpiade școlare sau competiții sportive. Practic, va fi întocmit pe modelul portofoliilor pe care întocmesc cadrele didactice pentru acordarea gradațiilor de merit.
Justificarea inițiatorilor este că portofoliul îi va ajuta pe elevi să-și aleagă facultatea potrivită. Un alt argument este acela că părinții vor știi care este nivelul real de pregătire al copiilor.
Legea nu menționează dacă portofoliul educațional va fi folosit ca metodă de selecție sau de exemplu pentru admiterea la liceu ori în universități, ci doar că la final de gimnaziu și liceu absolvenții vor primi recomandări cu rol consultativ de la consilierii școlari pentru orientare profesională.
Portofoliul educațional a fost prevăzut în Legea Educației în urmă cu 13 ani, inițiatorii folosindu-se de modelul european, dar s-a tot amânat termenul de la care se aplică.
Însă, a fost preluat cu adaptări în noua Lege a Educației care prevede și faptul că, la transferul elevului de la o unitate de învățământ la alta, cele două unități trebuie să corespondeze pentru a transfera informațiile din portofoliul educațional.