Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj a avut și pe parcursul anului 2021, în ciuda restricțiilor impuse de starea pandemică care au afectat toate instituțiile de cultură din țară, o activitate diversă și utilă societății.
Managerul instituției, Daniel Săuca, a prezentat miercuri, 2 martie, raportul activității pe anul 2021- cuprins într-un Anuar al Centrului de Cultură și Artă – dar și proiectele pe care echipa sa le propune în anul 2022.
Zeci de evenimente organizate fizic și on-line, lansări de carte, activitate intensă a editurii Caiete Silvane cu 45 de cărți publicate și 12 numere ale Revistei Caiete Silvane, sute de elevi scolarizați la Școala Populară de Arte și Meserii sunt doar un rezumat al realizărilor Centrului de Cultură. Iar pe parcursul acestui an, conducerea CCAJS își dorește să reia organizarea festivalurilor cu tradiție din Sălaj – cum este ”Someș, cântecele tale”, să organizeze din nou tabăra de fotografie, iar spre finalul lunii martie va fi sărbătorită Revista Caiete Silvane.
”Și anul 2021 a fost marcat de restricțiile antipandemice, restricții care au afectat toate instituțiile de cultură din țară, mai ales cele de spectacole și concerte, cum este și cazul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS). Chiar și în aceste condiții, în opinia noastră, ne-am îndeplinit obligațiile manageriale.
Programul minimal a fost realizat și depășit. Anul trecut am organizat a 45-a ediție a Festivalului internațional „Ecouri meseșene” (fizic și online), a 13-a ediție a Zilelor revistei „Caiete Silvane” (fizic), a patra ediție a Taberei internaționale de fotografie „Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste”, peste 10 lansări de carte (fizic și online), trei conferințe online, două lecturi publice online și peste 10 fizic, spectacole (fizic și online) ale Ansamblului folcloric „Meseșul” și ale Școlii Populare de Arte și Meserii, fiind parteneri în zeci de evenimente culturale care au avut loc în județul Sălaj, dintre care amintim aici: Comemorarea Zilei Internaţionale a Victimelor Holocaustului, „Haidaț pă la noi! Deschideți lada cu zestre sălăjeană”, Festivalul de muzică „Tânăr și Liber”, Tabăra de creație de la Jebucu, „Ziua SilvanIEI”, Simpozionul de creaţie artistic-plastică de la Şamşud, Festivalul de pricesne mariane „Maică, pururea fecioară”, Festivalul Internaţional al Dansului şi Cântecului Codrenesc, Simpozionul Internaţional de Arte Vizuale „Arta în Grădină”, proiectul „Satul și teatrul” (reprezentații teatrale în sate din Sălaj), „Povestea Costumului Popular pe Valea Barcăului”, „Zilele tradițiilor Cămărene”, Simpozionul „Cercetări din zona Sălajului”, „Zalău Fest”.A apărut Anuarul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj 2021, o publicație ce reflectă sintetic activitatea instituției în anul trecut, prin toate secțiile și compartimentele: Secția de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale; Școala Populară de Arte și Meserii; Ansamblul folcloric „Meseșul”; Revista și Editura „Caiete Silvane”, a precizat Daniel Săuca.
Anuarul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj poate fi citit și AICI.
Peste 200 de absolvenți la Școala Populară de Arte și Meserii
Raportul activității secției Școala Populară de Arte și Meserii arată că numărul total de elevi de la clasele de muzică, pictură și design vestimentar care au finalizat anul școlar 2020-2021 prin susținerea examenului de sfârșit de an școlar, a fost de 202 elevi din 212 elevi înscriși la începutul anului școlar.
Dintre aceștia, 174 au frecventat cursurile la clasele de muzică, șase elevi la clasa de design vestimentar și 22 de elevi la clasele de pictură adulți și copii. Pentru anul școlar 2021-2022 s-au înființat două clase. O clasă de dans popular – secția maghiară și o clasă – instrumente de percuție care vor funcționa prin autofinanțare.
Totalul elevilor care frecventează cursurile în anul școlar 2021-2022 la Școala Populară de Arte și Meserii este de 339 elevi.
Zilele Revistei Caiete Silvane aduce premii
Ediția a 14-a a Zilelor Revistei Caiete Silvane va avea loc în perioada 24-25 martie 2022, atât la Zalău, cât și în județ.
Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS) intenționează să acorde la această ediție Premiile Revistei Caiete Silvane pentru anul 2021.
”Avem în vedere fapte de cultură ce vizează spațiul sălăjean (nu numai strict geografic), jurnalism cultural, cărți, reviste, evenimente culturale petrecute anul trecut, în condițiile știute, ale restricțiilor pandemice. Premiile vor fi decise, după o analiză atentă, de un juriu format din redactori ai revistei și membri ai Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj”, este anunțul conducerii.