De aproape opt luni de zile, România se află sub semnul pademiei de coronavirus care a cuprins întreaga lume. Apariția acestui virus a schimbat complet ritmul vieții. Virusul a apărut pentru prima data în decembrie 2019 în orașul Wuhan din China, iar mai apoi s-a extins în întreaga lume provocând o pandemie.
Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România în data de 26 februarie la un bărbat din județul Gorj, iar apoi numărul persoanelor confirmate pozitiv cu virusul Sars-CoV-2 a fost într-o continuă creștere. Datorită creșterii masive a cazurilor de coronavirus, în data de 16 martie, președintele a semnat ordinul de instituire a stării de urgență pe tot teritoriul țării.
Starea de urgență a venit și cu numeroase restricții pentru populație. În primele zile din luna martie, autoritățile au interzis toate manifestările publice sau private la care participau peste 1.000 de persoane. Pentru a limita răspândirea coronavirusului, a fost suspendată activitatea didactică și a fost suspendat transportul de persoane din și spre Italia, țară grav afectată de pandemie de unde s-au întors un număr mare de români.
Activitățile zilnice au fost grav afectate, iar timp de două luni pentru a ieși din case aveam nevoie de o declarație pe propria răspundere unde fiecare specifica locul unde se deplasa.
Luna septembrie a venit cu începerea școlilor, unde elevii nu au mai avut parte de acele festivități de început de an școlar așa cum erau obișnuiți în anii trecuți, doar cei mici au avut parte de câteva activități restrânse pentru a nu uita prima lor zi de școală. Și activitatea didactică a avut de suferit, elevii fiind nevoiți să învețe după anumite scenarii: roșu, galben si verde în funcție de situația epidemiologică din fiecare județ.
Purtarea măștilor, dezinfectantul dar și păstrarea distanței fizice a devenit astăzi o obligație pentru cei mai mulți dintre noi. Se apropie cu pași repezi sezonul sărbătorilor, iar acele petreceri în aer liber cu mii de participanți așa cum erau organizate în zonele centrale din marile orașe în anii trecuți, vor rămâne în acest an doar o amintire.
In Sălaj, primul caz de coronavirus a fost confirmat în data de 16 martie, la un bărbat în vârstă de 36 de ani, care s-a întors din Italia, iar primul deces a fost confirmat în data de 6 aprilie, un bărbat în vârstă de 55 de ani fiind răpus de coronavirus.
După ce numărul cazurilor noi de coronavirus a început să scadă, România a intrat în 16 mai în stare de alertă, unde au mai fost păstrate câteva restricții printre care obligativitatea purtării măștii de protecție, evitarea aglomerărilor dar și păstrarea distanței fizice. Chiar și așa, numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus este într-o continuă creștere la nivelul întregii țări.
La ultima raportare a autorităților, de azi, 28 septembrie, au fost înregistrate alte 1.271 de persoane confirmate pozitiv cu virusul covid-19, iar specialiștii din domeniul sănătății se așteaptă ca numărul cazurilor să se mențină pe un trend ascendent.
La nivelul județului Sălaj, numărul cazurilor de coronavirus se apropie de 700, iar numărul persoanelor decedate a ajuns la 30. Potrivit unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică, Sălajul alături de alte județe din țară se află pe un trend ascendent.
In contextul creșterii cazurilor de coronavirus din Sălaj, autoritățile recomandă populației precauție, evitarea aglomerațiilor și a deplasărilor inutile, dezinfectarea frecventă a mâinilor, purtarea mijloacelor de protecție individuală, măsuri care sunt necesare pentru a proteja sănătatea tuturor. Totodată, purtarea corectă a măștilor de protecție trebuie să devină prioritară.