Nu exista studii care sa ateste ca alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului, a anuntat joi, 19 martie, Serviciul Comunicare si Logistica Documentara din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
Astfel, specialistii ANSVSA au explicat ca au transmis aceste date pentru o informare corecta si pentru a limita manifestarile nejustificate în randul populatiei, precum teama si starile de panica generate de suspiciunea ca alimentele de origine animala si nonanimala ar putea constitui o sursa de transmitere pentru coronavirus.
In conformitate cu publicatiile Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara(EFSA) si a altor institutii la nivel mondial(FAO, OMS) care monitorizeaza raspandirea coronavirusului, nu exista studii care sa ateste ca alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului, a explicat ANSVSA.
"Reglementarile legislative europene si nationale în domeniul sigurantei alimentelor se aplica la fel ca si pana în prezent, iar implementarea adecvata a procedurilor si bunelor practici de fabricatie si igiena de catre operatorii economici din toate etapele de productie, manipulare, transport si comercializare a alimentelor catre consumatorul final, garanteaza punerea pe piata a unor alimente sigure.
De asemenea, respectarea cu strictete de catre personalul lucrator din sectorul alimentar, a bunelor practici de igiena personala elimina posibilitatea ca acesta sa contamineze produsele alimentare pe care le manipuleaza sau suprafetele din cadrul unitatii.
Practicile utilizate pentru comercializarea alimentelor cum ar fi portionarea, felierea, expunerea spre comercializare, etc. realizate cu respectarea conditiilor de igiena nu costituie un pericol în ceea ce priveste posibilitatea de transmitere a coronavirusului", a anuntat ANSVSA într-un comunicat de presa.