Institutul Geologic al României a ales piatra de Moigrad şi talentul artistului local Marius Tutovan pentru a realiza un ansamblu sculptural amplasat în curtea sediului din Bucureşti al instituţiei.

Partea cea mai spectaculoasă a ansamblului este un bloc de piatră de Moigrad de circa două tone şi jumătate, în care Marius Tutovan a sculptat sigla Institutului Geologic al României.

Transportul blocului de piatră de la Moigrad la Bucureşti a fost o adevărată aventură, însă acesta a ajuns în cele din urmă la destinaţie şi a fost deja amplasat în curtea IGR.

„E un proiect mai mare pe care îl facem pentru Institutul Geologic al României. Acum am dus la Bucureşti un bloc de piatră sculptat de 2,5 tone şi două ghivece pentru flori. Condiţia ca să facem acest proiect a fost să lucrăm cu piatră de Moigrad. E o piatră foarte frumoasă şi foarte dură, dar de care nu ştie lumea. Vrem să facem şi noi Sălajul mai cunoscut la nivel naţional, să îl punem în valoare”, susţine Marius Tutovan.

Potrivit acestuia, proiectul mai include şi o sculptură specială, cu o înălţime de 2,5 metri, despre care nu poate da încă detalii.

De culoare gri închis, piatra de Moigrad a fost mai puţin folosită la sculptură până în prezent, fiind cunoscută mai degrabă ca piatră pentru pavaje.

Institutul Geologic al României a fost fondat în 1906, prin decret al Regelui Carol I, cu scopul de a îndeplini atribuţiile unui serviciu geologic naţional.

IGR este instituţia abilitată să întocmească, să editeze şi să imprime hărţile nationale geologice, hidrogeologice, geofizice şi metalogenetice la diverse scări.