Una din neregulile tot mai des intalnite prin campaniile electorale din tara o reprezinta darea de bunuri sau bani catre alegatori. Mai exact, este vorba despre oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul determinarii alegatorului, sa voteze ori sa nu voteze un anumit candidat. Astfel, conform legii, trebuie retinut ca o astfel de infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, inclusiv interzicerea exercitarii unor anumite drepturi. Nu intra in categoria bunurilor cele cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele unei formatiuni politice(brelocuri, pixuri, brichete etc.).
Votul multiplu sau cu documente false, reprezinta una din faptele savarsite de acea persoana care voteaza fara a avea acest drept, de doua sau mai multe ori sau prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot decat are dreptul un alegator. Si aceasta fapta se pedepseste, fie cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, fie cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals, precum si a unui buletin de vot fals.
De asemenea, o alta fapta penalizata de lege este si impiedicarea votarii. Astfel, impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Falsificarea prin orice mijloace a inscrisurilor, de la birourile electorale se pedepseste si ea cu inchisoare de la 1 la 5 ani, dar si cu interzicerea exercitarii unor drepturi.
Atacarea sectiilor de votare se poedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani .
Violarea secretului la vot, prin orice mijloace, se pedepseste si ea cu amenda. Daca fapta a fost comisa insa de unul dintre membrii biroului electoral al sectiei de votare, pedeapsa prevazuta poate fi inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Practica ne omoara
Chiar daca prevederile legii sunt suficient de clare, putini romani se sperie de prevederile legii. Si asta pentru ca, pana acum, putini fraudatori electorali au ajuns sa fie condamnati pentru faptele lor. Spre exemplu, de abia in cursul acestei saptamani au fost trimise de Autoritatea Electorala Permanenta inspre Politie dosarele cu privire la 453 de votanti care au comis nereguli la alegerile europarlamentare.