Stimulentul de insertie – suma de bani pe care o primesc parintii care se intorc la munca inainte de finalul concediului de crestere a copilului – are parte de reglementari pe care angajatorii ar trebui sa le cunosca. Persoanele care primesc stimulent de insertie nu pot fi concediate, atrage atentia cunoscuta publicatie cu profil juridic avocatnet.ro.
rn
in cazul in care parintii aflati in concediul de crestere a copilului vor sa se intoarca mai repede la serviciu, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, au dreptul sa primeasca o suma de bani pe langa salariul lunar, suma ce poarta numele de stimulent de insertie. Stimulentul de insertie nu se poate cumula cu indemnizatia de crestere a copilului.
Mai exact, parintii care renunta la concediul de crestere a copilului si se intorc mai repede la munca au dreptul sa primeasca 650 de lei lunar. Si nu pot fi concediate pe toata durata in care primesc stimulentul de insertie. Potrivit OUG nr. 111/2010, angajatorului ii este interzis sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul “salariatei / salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie”.
Nerespectarea acestor obligatii poate aduce angajatorilor sanctionarea cu amenda cuprinsa intre 5.000 de lei si 10.000 de lei.
Totusi, exista si situatii in care se poate face exceptie de la aceasta regula. Este vorba despre situatiile in care angajatorul se afla in procedura de reorganizare judiciara sau faliment. Astfel, in aceste situatii, concedierea angajatilor care beneficiaza de stimulent de insertie sau se afla in concediu pentru cresterea copilului este permisa.