3.375 de angajatori si 7.367 de fosti angajati salajeni trebuie sa treaca pe la ghiseele ITM pentru a recupera carnetele de munca.
Angajatorii salajeni sunt asteptati in continuare la Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj, pentru ridicarea carnetelor de munca ale salariatilor. In acelasi timp, peste 7.000 de fosti angajati trebuie sa isi ri-dice cartile de munca. In caz contrar, acestia nu vor avea cu ce sa isi dovedeasca vechimea in munca pentru perioada anterioara anului 2011, cand se utilizau aceste carnete.
Amenzi usturatoare pentru comoditate
Reprezentantii ITM Salaj au completat si certificat datele din carnetele de munca pana finalul anului 2010. Unii angajatori, insa, nu s-au prezentat inca pentru a le ridica si a le oferi, mai departe, salariatilor. Conform informatiilor oferite de inspectorul sef al ITM Salaj, economist Daniela Biris, din cele 20.836 de carnete de munca au fost ridicate un numar de 17.461 de carnete. Cele 3.375 de carti de munca neri-dicate se afla inca la Inspecto-ratul Teritorial de Munca Salaj si asteapta sa fie luate de reprezentantii societatilor co-merciale din judet, desi acestea trebuiau ridicate pana in iunie. Daniela Biris a mai precizat ca „este obligatoriu ca angajatorii sa se prezinte pentru a ridica aceste carnete, pe care trebuie sa le predea titularilor. In caz contrat, se poate dispune masura de catre inspectorii ITM, iar daca aceasta nu este respectata, legea prevede o amenda intre 3.000 si 10.000 de lei”.
Nici fostilor angajati nu le pasa
Carnetul de munca este un act foarte important, cu care angajatii isi pot certifica vechimea in munca si in specialitatea studiilor, pana la 31 decembrie 2010. Incepand cu acest an, cartile de munca au fost retrase din sistem, ele fiind pastrate exclusiv in arhive electronice (scanate). In noile conditii, singura baza de date despre angajatii din Romania este registrul general de evidenta a salariatilor – REVISAL. Insa la ITM Salaj exista inca si carti de munca ale unor persoane care si-au incetat activitatea din cadrul unor societati comerciale, dar care nu s-au prezentat nici pana azi dupa cartile de munca. Potrivit datelor furnizate de inspectorul general al ITM Salaj, mai trebuie ridicate 7.367 de carti de munca, dintr-un total de 9.013. Printre acestea, se numara si carnete care dateaza din 1997. Fara aceste carti de munca, posesorii nu isi pot dovedi vechimea in munca pana la data de 31 decembrie 2010.
Angajatorii lenesi pot fi amendati
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...