Potrivit țintelor asumate prin PNRR în ceea ce privește Legea salarizării, salariile medicilor și ale asistenților ar urma să scadă la jumătate, spun sindicaliștii.
Angajații din sistemul sanitar din toată țara protestează miercuri, 15 iunie, în capitală. La miting participă și un grup de sindicaliști sălăjeni, nemulțumiți de transformările sistemului de salarizate asumate de guvernanți prin PNRR. În baza acestora, sporurile acordate angajaților din sistemul sanitar vor fi plafonate, ceea ce va determina scăderi ale veniturilor lunare pentru această categorie de personal.
“1.100 de kilometri, 2 zile de drum! Pentru că toți <eroii pandemiei> angajații în sistemul sanitar și de asistență socială muncesc în anul 2022 și vor veniturile pentru anul 2022 conform legislației! Pentru că nu vrem scăderea veniturilor conform țintelor asumate prin PNRR de către guvernanți! Pentru că vrem un trai decent în țara noastră! Domnilor guvernanți, nu știm dacă e mult sau e puțin, dar efortul depus de către toți participanții la acest miting este pentru că vrem să vă respectați angajamentele din Legea 153 conform anului 2022, la fel cum noi ne respectăm obligațiile la locul de muncă! Împreună suntm mai puternici!”, este mesajul transmis de Sanitas Sălaj.
Angajații din sistemul sanitar cer renegocierea capitolului din PNRR care se referă la politica de salarizare a personalului bugetar. În varianta actuală, e prevăzută reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare. Mai exact, suma sporurilor se plafonează la 20% din salariul de bază. Astfel, sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este aceeași, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca procent din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.
“Asta ar însemna că începând din 2023, toți angajații din sistemul public de sănătate și asistență socială vor avea pierderi semnificative de venituri! După evaluarea Sanitas, dacă guvernul va transforma în lege noul sistem de salarizare cu țintele asumate prin PNRR, atunci, pe categorii profesionale, cele mai mari diminuări le vor suferii medicii, urmați de asistenții medicali, registratori, infirmieri etc.. Cele mai mari pierderi de venituri le vor avea angajații, indiferent de profesie, din secțiile și compartimentele aflate în prima linie a sistemului sanitar (UPU, ATI, TBC, Psihiatrie, Serviciile de ambulanță etc.), dar pierderi vor înregistra inclusiv salariații care astăzi beneficiază de un spor de numai 15%”, spun sindicaliștii.
Medicii ar pierde aproape 8.000 de lei din salariul net
Potrivit exemplelor oferite de sindicaliști, “un medic primar care lucrează într-o unitate sanitară clinică și beneficiază în prezent de un spor de 85% din salariul de bază, va pierde lunar din venitul net aproximativ 7.885 lei (adică aproximativ jumătate din venitul actual). Un asistent medical principal care lucrează în UPU/ATI și care beneficiază în prezent de spor de 85% din salariul de bază va pierde lunar din venitul net aproximativ 2.498 lei (adică aproximativ 40% din venitul actual). O infirmieră care lucrează în UPU/ATI și care beneficiază în prezent de spor de 85% din salariul de bază va pierde lunar din venitul net aproximativ 1.862 lei (adică mai mult de o treime din venitul actual). Un îngrijitor care lucrează într-o unitate sanitară clinică și beneficiază în prezent de un spor de 55% va pierde lunar din venitul net aproximativ 651 lei ( un sfert din venitul actual). Un medic primar care lucrează într-o unitate sanitară clinică și beneficiază în prezent de un spor de 55% din salariul de bază va pierde lunar aproximativ 4.710 lei (adică o treime din venitul actual). Un asistent medical principal care lucrează într-o unitate clinică și beneficiază în prezent de un spor de 35% din salariul de bază va pierde lunar din venitul net aproximativ 884 lei (adică aproape un sfert din venitul actual)”.
În noua politică de salarizare, toate sporurile însumate (sporul pentru condiții de muncă + sporul de noapte + sporul pentru sâmbete, duminici și sărbători legale) nu vor mai putea depăși 20% din salariul de bază al fiecărui angajat.
Salariile din sănătate sunt mari pe lângă ceilalți !