Angajatii Primariei Zalau fac la propriu turism pe banii nostri

Municipiul Zalau, prin Centrul de Informare si Promovare Turistica Zalau, a participat la sfarsitul saptamanii trecute, in perioada 17 – 20 noiembrie, la Târgul de Turism al României.
Scopul declarat al deplasarii a fost sa promoveze municipiul si sa atraga în zona noastra turistii, prin prezentarea obiectivelor turistice din Zalau si din Salaj.
Costurile de participare sunt în valoare de 14.500 de lei. Iar acesta e, deocamdata, singurul aspect palpabil al deplasarii, un minus la bugetul local.
Centrul National de Informare si Promovare Turistica Zalau (CNIPT) s-a Infiintat în iulie 2015. Activitatea si utilitatea organizatiei o demonstreaza cifrele. De la Infiintare pâna în decembrie 2015, adica in sase luni, au solicitat informatii despre Zalau 89 de turisti din tara si din strainatate, spun autoritatile locale. Adica la fiecare doua zile, un potential turist s-a interesat despre Zalau. Turistul a cerut informatii, nu insemana ca a si venit pe aici sa-si cheltuie banii de concediu.
Tot autoritatile sustin ca, anul acesta, cele mai notabile actiuni de promovare a turismului local au fost participarea la ExpoCasa, la Zalau, si deplasarea la Târgul de Turism al României, din Bucuresti.
„n plus, anul acesta, autoritatile au considerat ca promovarea turismului se face prezent‘nd frumusetile Salajului… salajenilor. “Am considerat ca, alaturi de structurile care au ca specific promovarea turistica, principali promotori ai orasului sunt proprii locuitori. Plecând de la acest considerent, am pornit în acest an o actiune de prezentare a obiectivelor turistice, pe trasee organizate, cu un program stabilit de CNIPT. Astfel, în perioada când în scoli s-a desfasurat Programul „|coala Altfel” am propus acest proiect unitatilor de învatamânt si, astfel, aproximativ 100 de elevi au participat, într-un circuit de 2 ore, la prezentari ale obiectivelor turistice din Zalau. Intentionam sa extindem acest proiect, anul viitor, si pentru adulti”, explica reprezentantii Primariei.
La asemenea actiuni de promovare, rezultatele nu ar trebui sa ne mire. Daca tot ce facem pentru a atrage turisti este sa ne plimbam de ici, colo pe bani publici, sau sa ducem salajenii sa Isi vada judetul, nu ar trebui sa fim surprinsi ca nu e nimeni curios sa vina sa ne vada obiectivele turistice. Strategia de marketing e simpla: daca vrei sa ai clienti, tebuie sa stii sa Iti vinzi marfa.
Centre de informare turistica avem
In tot judetul; doar turisii ne lipsesc
La nivel de judet, aproape In fiecare comuna s-a Infiintat c‘te un centru de informare turistica. |i, probabil pentru ca individual nu faceau mare br‘nza, au decis ca, printr-un proiect comun, sa promoveze Zalaul si Salajul. Astfel, în ianuarie anul acesta, la initiativa Centrului National de Informare si Promovare Turistica Zalau, reprezentanti din 18 centre de informare turistica din judet au participat, la Zalau, la o întâlnire care a pus bazele unei “colaborari eficiente”, care, pe lânga prezentarile periodice, s-a concretizat In evenimentul „Haidat pa la noi! Deschideti lada cu zestre salajeana”. Evenimentul a avut loc în octombrie, în Piata 1 Decembrie 1918. Atunci, reprezentanti din 17 centre de informare turistica, inclusiv din Zalau si asociatii de promovare turistica, au adus aproape de vizitatori, zestrea lor de promovare turistica. Anul acesta, din ianuarie p‘na In prezent, au solicitat informatii referitoare la obiectivele turistice din intreg Salajul 540 de turisti din tara si strainatate, spune Primaria. Problema e ca oamenii Intreaba, se informeaza, dar cati vin sa ne viziteze? Se justifica cheltuiala cu Targul de Turism si cu „Haidat pa la noi”?
stop_coloana
Turistilor le place mai mult in orase
ca Beclean sau Dej decât în Zalau
S-o spunem pe cea dreapta, Zalaul are oportunitati turistice rare în tara. Turistul care ne trece pragul poate sa vada, de la cladiri istorice, monumente istorice, peisaje unice, pâna la locuri încarcate de legende impresionante. Zalaul poate fi chiar un pol de dezvoltare al turismului salajean, care se defineste prin locuri istorice unice în tara, turism balnear, dar si prin posibilitati de drumetii si plimbari de poveste în aer liber. Baiul este ca nu s-au gasit înca oamenii care sa puna în valoare frumusetile Zalaului sau ale Salajului. Nici Primaria Zalau si nici „pomul laudat” cu denumirea de Centru de Informare Turistica Zalau nu sunt în stare sa revigoreze turismul In zona.
Nu o spunem noi, o demonstreaza negru pe alb un document publicat chiar de Primaria Zalau, care arata ca turismul din orasele Beclean pe Somes, Dej sau Câmpia Turzii, recunoscute mai mult ca centre industriale sau ca noduri feroviare, au un turism mult mai dezvoltat decât turismul Zalaului.
Datele preluate de la Primaria Zalau arata ca durata medie de sedere a unui turist în Zalau este de 1,8 zile. Adica de aproape doua zile. Aceeasi statistica arata ca durata medie de sedere a unui turist în Beclean este de 3,1 zile, în timp ce durata medie de sedere a unui turist în Dej este de 2,4 zile.
Jiboul se afirma ca perla a turismului salajean
Institutul National de Statistica (INSS) spune ca în 2014 toate muzeele si colectiile publice din Zalau au strâns la un loc 14.921 de vizitatori, iar cele din |imleu Silvaniei au adunat 300 de turisti.
Orasul Jibou, cu Gradina Botanica, a strâns în 2014 nu mai putin de 46.140 de turisti, de aproape cinci ori mai mult decât Zalaul.
Cel mai bun an turistic al Zalaului a fost 2011, atunci când Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si Galeria de Arta “Ioan Sima” au fost vizitate de 16.000 de turisti. Asta în timp ce, în 2011, la Jibou, poposeau 33.000 de turisti, de doua ori mai mult decât în Zalau. Cu toate punctele sale de atractie, iata ca in timp Zalaul pierde asadar rusinos In fata Jiboului la capitolul turism.
Se mai cauta un inspector
sa promoveze Zalaul
Primaria Municipiului Zalau organizeaza, în 16 si 20 decembrie 2016, ora 09.00, concurs pentru ocuparea postului vacant de inspector de specialitate, grad profesional II pentru Centrul National de Informare si Promovare Turistica Zalau.
Conditiile care trebuie Indeplinite sunt: studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta; certificat sau acreditare ghid de turism sau agent de turism; un an vechime în specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei de inspector de specialitate grad profesional II; aptitudinea de a utiliza calculatoarele, folosind tehnici standard de procesare; capacitatea de a utiliza sisteme specifice postului, abilitatea de a utiliza alte tipuri de echipamente de birou: copiatoare, faxuri, proiectoare, aparat foto; cunoasterea, la nivel avansat, a doua limbi, din care una de circulatie internationala (engleza, franceza, germana, spaniola, italiana); se va puncta suplimentar cunoasterea limbii maghiare.